Свързани новини

12.02.2015 14:53

Станишев и Борисов заедно в Брюксел: България в Шенген

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов ще настояват пред левите и десните европейски лидери днес страната ни да бъде приета в Шенген, стана ясно тази сутрин след среща, проведена между двамата в Брюксел. 


Очаква се днес в Белгийската столица да се проведе Европейският съвет, на който премиерите на всички европейски страни, членки на ЕС, ще обсъждат горещи теми като кризата в Украина, заплахите от тероризъм, общата европейска сигурност.


Преди това премиерите от двете големи европейски партии ПЕС и ЕНП ще координират своите позиции по темите от ЕС на отделни срещи. 


Станишев и Борисов се договориха да поставят темата за приемането на България в Шенген всеки пред своето политическо семейство и да търсят подкрепа от тях. 


"Държах да се видим с премиера, за да обсъдим темите, които пряко засягат българския интерес и по-конкретно – Шенген”, заяви след срещата Станишев. Той смята, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания, но по политически причини все още не сме в Шенген. 


"Това не е справедливо спрямо България и е въпрос на спазването на правила, които Съюзът сам е наложил“, каза лидерът на ПЕС. Според него днешната среща на европейските премиери е в известен смисъл историческа, защото ще се говори за фундаментални за Европа ценности, като демокрацията, диалога и равноправието. На нея няма да се вземат решения, но ще се води политически разговор. 


"Време е и България да се включи в политическия разговор за сигурността на Европа. Докато съществува тази последна Берлинска стена в ЕС, няма да има обща ефективна сигурност. България трябва да бъде приета в Шенген още тази година", смята Станишев.


Премиерът Борисов коментира по повод общата позиция със Станишев: "Специално за Шенген, вината е и у нас, защото изпълнихме всички критерии, а използвахме темата за вътрешнопартийни битки. Отвън изглежда сякаш не сме готови. Затова приемаме нова европейска практика и си съгласуваме позициите. ПЕС и ЕНП винаги се събират със своите лидери преди Съвета и там е мястото да отстояваме тези теми. Ако имаме подкрепата на двете най-големи партии, ще е по-лесно темата за Шенген да бъде на дневен ред в Европейския съвет. Научили сме си урока и това ще е полезно за страната".

 

На въпрос какви аргументи ще използват пред лидерите за Шенген, премиерът Борисов изтъкна: "Ако добре си свършим работата в България и представим страната, както трябва, ще получим подкрепа. Имаме редкия шанс лидер на ПЕС да е българин. Пред Европа не можем да имаме различия по темите, важни за страната ни. Благодаря на Станишев, че е говорил с комисаря Шефчович и Комисията подкрепя това, което  представихме на енергийния форум в София".



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.