11.02.2015 16:12

Гамизов: Ще лапнат 12 млрд. с нови договори за американските ТЕЦ-ове, спрете ги

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известният като отявлен американофил и защитник на интересите на великата държава в енергетиката ни Стефан Гамизов направи изненадващо изказване. Експертът беше категоричен: „Договорите с т.нар. американски ТЕЦ-ове в Марица Изток са незаконни. Час по-скоро трябва да се прекратят от Народното събрание, както стана с Белене”. Според Гамизов, дори да има арбитраж срещу нас, по който да платим милиард или два, хватката с малко намаляване на цената на тока, който държавната НЕК изкупува скъпо и прескъпо от централите на янките, срещу обещание за удължаване на контрактите ще ни струва пъти по-скъпо. Той оцени пред бившия депутат Стоян Иванов – водещ на дискусионното студио на СКАТ, харча за данъкоплатеца на 12 млрд. лева!!!

 

Припомняме, че темата за удължаване на срока на Марица 1 и 3 беше поставена пред българското правителство по време на посещението на щатския държавен секретар Джон Кери у нас преди по-малко от месец. Формулата цели хем да затвори устата на българското общество, което открай време настоява да няма привилигировано изкупуване на ток от американските централи на цени много по-високи от тези на други мощности, като от друга страна да бетонира печалбите за много по-дълъг от досега договорения период.

 

Проблем в случая, който може да ни донесе глоби за милиарди от ЕС, е фактическото оказване на държавна помощ, макар и скрита, което е забранено и наказуемо от общността, на която сме член от 2007 г.

 

Според Гамизов едно разследване от американските разследващи органи би могло да докаже дори и криминален елемент в начина, по който е сключен контрактът. Той директно вини за това правителството с премиер Иван Костов, което пусна сделката в деня преди да падне от власт. Експертът смята, че и българската прокуратура може да се поразрови в казуса. Най-малко заради факта, че по договор още преди централите да заработят, държавата ни започна да им плаща непроизведен от тях ток, което е истински абсурд, но реално ни струваше много милиони.

От години енергийни спецове задават въпроса чии са едни 12% от ТЕЦ-овете, които се водят офшорни.

 

Според подозренията им са на български политик, който в момента се пада реформатор или поне партията му е в блока.

 

Още за подвизите на нейни представители – четете на криминалната стр.4



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.