Свързани новини

11.02.2015 15:10

Станишев към ЕК: Докато България и Румъния са извън Шенген, в Европа няма да има сигурност

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В навечерието на срещата на държавните глави и премиерите на страните-членки на 12 февруари, Сергей Станишев участва в дебат за подготовката на Европейския съвет по време на парламентарната сесия  в Страсбург. Дневният ред на утрешното заседание на Съвета включва следните теми: ситуацията в Украйна, антитерористичните мерки след Париж и засилването на Икономическия и паричен съюз. Друга тема, която ще се обсъжда ще бъде политическата ситуация в Гърция след изборите.


По темите от дневния ред Сергей Станишев заяви: "Искам да подчертая, че в ЕС все още имаме разединена зона за сигурност. Докато България и Румъния са извън Шенген, общата сигурност на европейското пространство е застрашена".


По отношение на ситуацията в Украйна, лидерът на ПЕС изрази очакванията си за позитивно решение на конфликта от срещата между Оланд, Меркел, Путин и Порошенко в Минск днес. 


"Не можем да си позволим повече жертви и насилие. Трябва ни мирно политическо решение на конфликта", подчерта евродепутатът. Станишев призова ЕС и българското правителство да подсилят хуманитарната помощ за българското малцинство, като изтъкна, че има между 300 и 500 хиляди българи в Украйна, които имат нужда от подкрепа и солидарност.


Станишев подчерта необходимостта от предоговаряне на схемата за изплащане на държавния дълг на Гърция и призова за изграждането на план с реформи за възстановяването на икономическата стабилност на страната. 


"Засилването на социалното измерение на Икономическия и паричен съюз е ключов приоритет за социалистите. Трябва ни конструктивен, демократичен диалог, който да защитава целостта на Еврозоната и да доведе до икономически растеж и нови работни места", коментира евродепутатът.


По инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев утре ще се проведе подготвителна среща на премиерите, държавните глави и комисарите от лявото семейство по темите от дневния ред на Съвета.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в