Свързани новини

09.02.2015 16:24

Сечта не е причината за наводненията, твърди зам.-министър

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Категоричен съм, че не сечта е причина за наводненията и потопите в последните месеци", заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на пресконференция, на която представи поредица от мерки на ведомството за опазване на българските гори. 


Според Костов е възможно на някои места изсичането на гори да е оказало известно влияние за по-големите щети, но като цяло то не е основната причина за бедствията. Най-сериозните фактори за потопите по думите му са непочистените корита на реките, лошата инфраструктура и огромното количество паднали валежи.


До седмица с постановление на МС в категорията "защитени гори" ще бъдат включени нови над 103 хил. хка държавни гори, съобщи още доц. Костов. Въпросните гори са разположени на силно наклонени терени, в малко лесисти водосбори, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места.


Министерството на земеделието ще предложи на недържавните собственици, каквито са общините, да въведат подобни мерки чрез общинските си съвети. За по-доброто опазване на полските и горски пътища е издадена заповед, която забранява по тях да се извозва дървесина, когато те са преовлажнени. Забранено е и навлизането в сечища на големи камиони и друга неспециализирана горска техника. Въпросните изисквания са съществували и досега, но не са били разписани с конкретни забрани. 


До март 2015 г. ще се промени наредбата за сечите в горите, която засяга видовете и интензивността на сечите. Ще бъде определена горна граница от 20% (максимално разрешено количество за изсичане) за всички видове възобновителни сечи и 30% - за всички видове отгледни сечи. Ще се разпише и правилото вместо едно дърво да бъде отсичано за период от 10-15 години, това занапред да се случва за период от 25 и повече години.


От ведомството на Десислава Танева възнамеряват до 1 година да сертифицират 80% от държавните горски територии, при 15% реално сертифицирани в момента гори. Сред най-спорните предложения за намаляване на незаконната сеч е въвеждането на временно ограничение за възстановяване на ДДС на изнесения необработен дървен материал. Идеята трябва да стане факт след промени в закона за добавената стойност. Целта е да се постави икономическа преграда пред опитите да се изнася дървесина, тъй като мораториум за това не може да се въведе заради европейски разпоредби, обясни Костов. 


По думите му предложението е доста трудноосъществимо, затова момента се разговаря с Министерството на финансите и с юристи, които трябва да изпипат правно нещата.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще