Свързани новини

05.02.2015 14:02

Рекетират Гърция: ЕЦБ подкопава банките й - няма да признава облигации

Видян 1331 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка лишава гръцките банки от един от източниците им на финансиране, което създава опасност да доведе до финансово задушаване на Гърция. Решението за това спиране бе взето снощи от управителния съвет на банката, се посочва в нейно комюнике, публикувано няколко часа след като новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че е провел "конструктивен" и "плодотворен" разговор с президента на ЕЦБ Марио Драги.

 

ЕЦБ вече няма да приема гръцки държавни облигации или гарантирани от правителството облигации като гаранция за отпускане на кредити.

 

Президентът на ЕЦБ Марио Драги след полунощ е разговарял по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Марио Драги е телефонирал на Ципрас, след като той се е завърнал от Париж в Атина, като го е уведомил за решението на ЕЦБ да не приема гръцки държавни облигации, като гаранция за рефинансиране на Гърция.

 

Гръцкият премиер казал на Драги, че "той не може да отстъпи, тъй като е поел ангажимент пред гръцкия народ с дадения му от него мандат, който представлява база за водене на преговори от страна на правителството с европейските партньори".

 

Решението на ЕЦБ влиза в сила от 11 февруари. Ликвидността, която гръцките банки са получили от ЕЦБ досега по този механизъм е надхвърлила 56 млрд. евро в края на декември миналата година.


Финансовото министерство на Гърция обяви, че няма да има негативни последици за гръцкия финансов сектор след решението на ЕЦБ, тъй като гръцките банки ще могат да получават средства от гръцката централна банка по линия на механизма за спешна ликвидна помощ (ELA).

 

Този механизъм обаче е обвързан с текущата спасителна програма за Гърция. Тя е свързана с изпълнението на определени реформи и затова новото правителство в Атина е решено да се "освободи" от нея. Срокът на действие на програмата бе удължен в началото на декември, преди изборите в Гърция, и тя ще е в сила само до 28-ми февруари. Дотогава и гръцките банки ще имат достъп до ликвидност по линия на механизма ELA.

 

Европейските партньори предлагат на Гърция да удължи спасителната си програма с няколко месеца. Ако това не стане, Атина няма да получи последния транш в размер на 1,8 милиарда евро и няма да може да поиска допълнителни облекчения на условията на заемите от еврозоната. Новото правителство обаче заяви, че няма намерения да поиска удължаване и че иска да сложи край на спасителната програма на стойност 240 милиарда евро и на свързания с нея строг международен надзор.


При това положение според публикация на агенция Блумбърг Гърция е застрашена от крах още на 25 февруари. Гърците масово изтеглят средствата си от банките. През последните месеци банките са загубили депозити на стойност най-малко 15 милиарда евро, или 9% от общия обем на спестяванията. Сред големите проблеми, пред които е изправено правителството на Ципрас, е и нежеланието на много от данъкоплатците да плащат задълженията си към държавата. По данни на финансовото ведомство през декември правителството е събрало данъци с 1.3 милиарда евро по-малко от очакваното.


Според агенцията до края на март без помощта на ЕЦБ Ципрас ще трябва да намери още 4 милиарда евро, за да изплати задълженията си.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак