04.02.2015 10:49

Здравното министерство: Няма болници пред фалит

Видян 989 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В момента няма лечебни заведения, които да са заплашени от фалит", заяви пред бТВ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, допълвайки, че при областните болници ситуацията не е толкова тежка.


Той все пак отбеляза, че положението е критично и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения, които към момента са над 500 млн. лв. 


Шарков обясни, че с областните болници ситуацията не е толкова тежка, тъй като 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв. "Министерството е фокусирано върху тези, които имат най-големи задължения и тези, чиито дългове са нараснали през последните години", посочи той.


На въпрос дали има болници, които източват здравната каса, зам.-министърът отговори, че ако някой си позволи да източва НЗОК, би трябвало неговите дългове да не растат. Ако това се случва, значи е некадърен управленец, давайки пример с психиатричната болница в Карлуково.


"Просрочените задължения създават критични ситуации", заяви Шарков, като каза, че най-притеснително е, когато размерът им достигне до такива нива, че да се спре топлоподаването към болницата или неплащане на заплати на лекарите.


По думите му една от първите мерки, които могат да предприемат лечебните заведения, чиито средства не достигат, е да се освободят от онези помещения и терени, които не са свързани с медицинска дейност. "Няма смисъл от дворове, в които пасат овце", подчерта той.


Зам.-здравният министър увери, че всички българи, които не са здравноосигурено ще имат достъп до спешна помощ. "Те няма да бъдат необслужени при спешни случаи и когато е застрашен животът им", каза той.


Все пак Шарков подчерта нуждата от спешни и категорични мерки, така че да бъде намален броят им. По думите му неосигурените се разделят на три групи - 130 000 не знаят своя здравен статус и не се и интересуват от него, като в тази категория попадат завършилите ученици, които докато не станат студенти или не започнат работа, не знаят, че не текат осигуровки.


Втората група е на хората, които не могат да плащат, а има и 400 000, които не желаят да плащат – това са хората в сивия сектор.


"Всички български лекари водят, но тя е една друга война, не срещу неосигурените. Това е войната за спасяването живота на хората", подчерта д-р Шарков.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за