Свързани новини

03.02.2015 14:50

Шефът на "Банков надзор" в БНБ изтеглила парите си от КТБ ден преди затварянето й

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нели Кордовска, която замени Цветан Гунев като подуправител на БНБ и ръководи управление "Банков надзор", е изтеглила спестяванията си от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди банката да бъде поставена под специален надзор и затворена за 6 месеца. 


Журналистът Мирослав Иванов публикува информацията за това в блога си "Финансови смислици", където е поместено и бордерото за изтеглената сума от 64 195 евро с дата 19 юни 2014 г.


На 20 юни БНБ обяви, че поставя КТБ под специален надзор. Два дни преди Кордовска да изтегли средствати си, централната банка публикува съобщение, в което уверява, че банковата система, включително и КТБ, "е с висока ликвидност и капиталова адекватност, и функционира нормално".


В деня, в който е изтеглила средствата си от КТБ, Кордовска вече е изпълнявала длъжността подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Титулярът Цветан Гунев е отстранен от длъжност, се припомня в публикацията. Това поражда съмнения за използване на вътрешна информация и конфликт на интереси.


От публикувания документ се вижда, че изтеглената сума е в рамките на гарантираните по закон вложения от 100 000 евро и Кордовска е имала възможност да я получи и след отнемането на лиценза на КТБ. В деня, в който Кордовска е получила средствата, и други вложители панически се опитваха да спасят парите си от КТБ, но за разлика от високопоставения служител на БНБ, над 250 000 граждани и фирми не успяха да вземат гарантираните си пари и се наложи да чакат 6 месеца, докато лицензът на банката бъде отнет, а средствата бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог