02.02.2015 14:15

Страсбург осъди България заради изказвания на Цветанов

Видян 1189 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България бе осъдена за втори път от Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) заради изказвания на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 


Отсъждането идва след изявление на Цветанов, че задържаният при акция на полицията шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е съдействал на престъпна група за банкови обири, съобщава специализираното електронно издание "Съдебни репортажи". 


На 20 декември 2009 г. по време на пресконференция в Пловдив  Цветанов заяви, че Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми. 


"Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: "Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо", каза тогава Цветанов. 


Съдът в Страсбург отбелязва, че пресконференцията, на която е разкрита самоличността на Костадинов, се е провела още в деня след ареста му и преди той да бъде изправен пред съд, за да му бъде определена мярката за неотклонение. Според магистратите Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност, а с изказването му е било създадено впечатлението, че задържаният е сред най-влиятелните членове на престъпната група, извършила няколко крупни кражби.


В решението се посочва, че с оглед на висшия пост, който е заемал, Цветанов е бил длъжен да предприеме необходимите мерки, за да не внушава на обществото, че Костадинов активно си е сътрудничил с престъпната група. Европейският съд присъжда 3 600 евро обезщетение на Костадинов за претърпени неимуществени вреди.


Съдът в Страсбург осъди България и по жалба на семейството на бившия общински съветник във Варна и настоящ депутат от БСП Борислав Гуцанов, който бе задържан през 2010 г. по обвинения за организиране и ръководене на престъпна група и длъжностни престъпления. По този казус съдът тогава постановява, че изказвания на бившия вътрешен министър ден след ареста са нарушили презумпцията за невиновност и са направили възможно в обществеността да се създаде впечатление, че Гуцанов е бил един от "мозъците" зад престъпната група. Заради коментарите на Цветанов България бе осъдена да плати 44 хил. евро обезщетение на семейството на Борислав Гуцанов.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за