Свързани новини

02.02.2015 12:02

Гърция иска 6 седмици за да предложи предоговаряне на дълга

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото гръцко правителство е предложило до месец да състави предложения за предоговаряне на спасителната програма за страната, настоявайки, че през това време няма да получава повече траншове от спасителния заем, предава Ройтерс.


Предложението идва след преговори в Париж, където френският финансов министър Мишел Сапен предложи на гръцкия си колега Янис Варуфакис подкрепа за подготвянето на проект на споразумение, включващо известни облекчения за дълга, но без отписване на задълженията. 


Варуфакис посети Париж в рамките на дипломатическа визита, с която се цели да бъдат променени условията за дълга и отменяне на рестриктивните мерки. Гръцкият финансов министър заяви, че Атина е допуснала да се пристрасти към дълга, който в момента се равнява на 175% от брутния й вътрешен продукт. 


"Не че не се нуждаем от парите, отчаяни сме“, каза Варуфакис пред репортери. "През последните 5 години Гърция преживяваше от единия транш до следващия транш. Бяхме като наркомани, жадуващи следващата доза. Това, което иска това правителство, е да сложи край на пристрастяването", посочи Варуфакис и отбеляза, че промяната трябва да се случи рязко. 


Коментирайки възможния срок за преговарянето на спасителната програма за Гърция в размер на 240 млрд. евро, Варуфакис заяви, че ако на Атина бъде дадено време до края на месеца да подготви предложения, до 6 седмици ще може да изготви реалистично споразумение с партньорите. Настоявайки, че излизането на Гърция от еврозоната не е обект на обсъждане, Сaпен поднови предложението на Париж да действа като посредник в постигането на ново споразумение между Атина и международните й кредитори, но отхвърли възможността за отписване на гръцкия дълг. 


"Всичко, което би облекчило гръцкия дългов товар ще е добре дошло. Но разбира се не може да става дума за отписване на гръцкия дълг", посочи френският министър и отбеляза, че това просто би изместило товара от гръцките на европейските данъкоплатци. 

Управляващата гръцка партия Сириза твърди, че резервите й са достатъчни, за да изпълнят ангажиментите си по дълга за периода февруари – март в размер на 3,5 млрд. долара. 


Варуфакис се срещна с американския финансов министър Джак Лю в петък, а в понеделник ще се срещне с британския си колега Джордж Озбърн, след което ще отпътува за Рим във вторник. 


Той изрази желание да се срещне и с германския финансов министър Волфганг Шойбле, чиято страна настоява категорично Атина да продължи със започнатите и изискани от кредиторите й реформи и със заплащането на дълга. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева