30.01.2015 14:30

Борисов: Надявам се да се намери безопасна технология за шистовия газ

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Надявам се да се намери безопасна технология за добив на шистов газ." Това е мнението на премиера Бойко Борисов, изразено по време на среща с членове на Американската търговска камара в България на тема за приоритетите на българското правителство през 2015 г., свързани с икономическия растеж, инвестициите и европейските оперативни програми.


Заедно с Бойко Борисов пристигнаха и министрите Божидар Лукарски, Теменужка Петкова, Томислав Дончев и др., предава galsove.com.


Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание в началото на форума кончината на бившия президент Желю Желев, същото направи преди изложението си и Борисов. 


"Радвам се, че на днешната среща са поканени и европейските посланици - важно е това, което говорим тук да става достояние и на нашите европейски партньори", коментира той.


"Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята." Така започна по темата Борисов.


"Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: Тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига. България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия", продължи Борисов. 


"Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ", увери той.


Борисов е убеден, че при тези ниски цени САЩ са доказали ползите за себе си - бяха особено зле преди да започнат да добиват шистов газ, а сега не само произвеждат за себе си, но и политиката им е и за износ. 


"Истински се надявам нашите съседи и партньори да не се възползват", каза премиерът, имайки пред вид новите пътища на газа, които ни заобикалят.


"Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България", коментира той проектите в енергийната сфера на съседите ни. "България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи", подчерта той.


"Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват", продължи той. "Не е коректно, доказали сме се, че България е от най-добрите партньори и на САЩ и на ЕС. Но, погледна той и от другата страна. 


"Българите обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика. В същото време - ако сме им толкова мили да ни свалят цената на газта като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък, ако трябва да паднем и още веднъж от власт", подчерта Борисов.


"С огромни усилия над 100 хил. души вложители си изтеглиха парите от КТБ", отчете Борисов. "Знаете, че фондовете за България бяха спрени и след идването на новото правителство те бяха размразени", посочи премиерът.


По думите му това е станало с ясното съзнание, че на България трябва да се помогне, допълни той.


"На практика ние няма да загубим пари, освен времето - 2014 г. Последиците са тежки за финансовата система заради тежкия дълг, но ние трябва да направим това, което се изисква от нас. В съдебната система сме съгласни, че там всичко трябва да се променя. Видяхте вчера по телевизията как се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка - това е работа на съдебната система, но този път и двамата кандидати бяха безупречни", отчете премиерът.


"България продължава да бъде най-атрактивната страна в ЕС в данъчно отношение", подчерта Борисов.


Той се спря и на етапа на строителство на автомагистралите, на пътищата, на спортни зали, на метрото, на части от Околовръстното шосе, на завършването на завода за битови отпадъци и др.


"Това са 12-13-14 много големи обекта за стотици милиони с европейско финансиране", обърна внимание премиерът и обясни: "Следим плана "Юнкер" и не съм против да се дават пари за неща, които променят облика и улесняват живота на хората", продължи той. "Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите", похвали се Борисов. "Наблюдавам, че все по-добре работят като екипи и това ми дава основание да смятам, че правителството ще завърши мандата си."


"Най-важното България да е стабилна. Поздравих след изборите премиера Ципрас, пожелавам им успех, защото региона се нуждае от стабилност. Надявам се на Сърбия и Македония за присъединяването им към ЕС, има да се изчистят някои отношения с Македония, но - с отстъпки и компромиси, важно е да се върви напред", посочи Борисов.


Срещата с Джон Кери той коментира така: "Тези отношения ни върнаха на мястото, на което трябва да бъдем. Ще създадем четири съвместни комисии, а всички теми, по които имаме въпросителни да бъдат изяснени. При посещенията на шефа на НАТО, на британския външен министър поставяме не само техните въпроси към нас, но и нашите към тях", каза Борисов. 


"Сега на 400 км от границата ни в Украйна се води война, много близко. България през цялото време е била надежден евроатлантически партньор. В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, но този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи и да се работи в тази насока в енергийната комисия между САЩ и България", поясни премиерът. 

"Водим дела за ядрената централа "Белене". Сега, доколкото разбирам натовска Турция ще строи 4 ядрени централи", каза Борисов и подчерта, че това ще стане с руска помощ. 


Според Борисов при разработване на собствените ни газови находища България може да изнася газ.


"В момента с наше производство на Галата покриваме и вътрешните ни нужди. Надявам се на тези конкурси за новите ни находища и тук да дойдат големи компании", изрази надежда Борисов.


"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори", подчерта Борисов и допълни, че страната ни е затруднена финансова да строи такива мащабни проекти. 


"Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари", обясни той. "Много искам диверсификация - трябва да ни помогнете", заяви той. "Предложението ни за газов хъб - абсолютно работеща предложение", категоричен бе Борисов.


"Борехме се много за "Набуко"- ако той съществуваше нямаше да имаме сега проблем с "Южен поток", не мога да разбера защо бе спрян", добави премиерът. Досега нямаме един ред написан, че "Южен поток" е спрян, само устни заключения, обясни той. 


"България може със своето геостратегическо положение да извлече ползи", подчерта Борисов.


"След като даваме Щатите непрекъснато за пример важно е и да продължите да бъдете за пример и когато се получи някъде разминаване е тежко за обяснение. Моля ви да го имате предвид и да не се налага да го обясняваме. Идването на СИРИЗА в Гърция не значи, че съседите ни за една нощ са станали леви. Част от гърците се съмняват. Това за мен е тежък наказателен вот", посочи Борисов.


"Имаме много добър президент, евроатлантически човек - доказан, подхвана темата за държавния глава премиерът. Аз си го харесвах и като министър, но той се справя прекрасно и като президент, прекрасни отношения имаме, уважаваме се като институции. След 2 г. и половина ще правим оценка и всяка партия ще решава как да процедира - горчиво съжалих, че се пошегувах за жената - президент", отчете Борисов. 


"Както се казва: език мой - враг мой", добави той. За мен той е добър президент", повтори премиерът.


Бойко Борисов говори за абсолютната свобода на медиите в България. "Всеки говори каквото си иска", каза той, но се оплака от комплоти, като напомни случая с бюлетините в Костинброд. "Целенасочено ни удариха", констатира премиерът. "Обадих се тогава на Цветанов и му казах: Ако има такова нещо - разтурям партията! Но се оказа, че нищо такова няма", обобщи той за Костинброд.


Според него журналистите могат да говорят каквото си искат и даде пример с малка медия. "В други страни има теми, по които медиите не биха писали", смята Борисов.


"В България всяка медия се знае на кого е", каза премиерът. 

"Разбираш кой им е врагът и какво се цели, но това не става с наше действие или съдействие, какво да правим - да се намесим? Като прочетеш няколко пъти една лъжа стигаш да го четеш, затова тиражите падат, "бракът" е огромен, а има телевизии не само не ги гледам, но ги нямам и на програмата", посочи той.


"Дотации, дотации, но в един момент парите свършват… и приключват", обобщи ситуацията той, позовавайки се на пазарните принципи. 


"Сигурно сега водя 15-20 дела в момента", заяви той, визирайки отношението си към медиите, от които е недоволен. Според него именно това е подходът, когато има проблеми с тях.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец