Свързани новини

29.01.2015 14:13

Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Цветанов за подслушване

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата се отказа от обвиненията, които повдигна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО по делото за мобилното подслушване.


Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е изменен текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.


"В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда", обясни обвинителят.


Адвокатът на Цветанов Менко Менков е убеден, че няма извършено престъпление и че въпросните действия на шефовете на СДОТО и на Цветанов никога не са били инкриминирани, тоест те са бини невинни и по предишния текст в закона.


Менков увери, че клиентът му никога не се е притеснявал от развоя на това дело, тъй като е бил сигурен в невинността си и в българския съд.


Цветан Цветанов заедно с Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров бяха обвинени, че не са упражнили служебните си задължения по осъществяване контрол по прилагане на специални разузнавателни средства.


Още в началото на процеса Цветанов настоя той да се гледа по съкратената процедура, но прокуратурата държеше да се разпита пред съда всеки свидетел. Така делото се точи с редица заседания, изпълнени само с разпити.


При оттеглянето на обвинението от прокуратурата присъда ще бъде невинни.


Тези дни в Апелативния съд имаше заседания по другите две дела срещу Цветан Цветанов. При едното - за присвояване на 50 хиляди лева в полза на друг, прокуратурата обжалва оправдателната присъда, а по другото - за отказа за прилагане на СРС, Цветанов обжалва 4-те години затвор, определени му от СГС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на