Свързани новини

28.01.2015 15:14

Ципрас се опъва на ЕС за нови санкции срещу Русия

Видян 1437 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраното гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас оспори плановете на Брюксел да въведе нови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, съобщава euractiv.com


Властите в Атина твърдят, че нейните възражения не са били разгледани.


Европейският съвет, който представя управлението на всяка от 28-те страни-членки излезе със становище, обвинявайки Русия за нарастващото напрежение в Източна Украйна и заплаши Москва с нови санкции.


"Ние осъждаме убийството на цивилни по време на нападенията в Мариупол на 24 януари 2015 г. Виждаме доказателства за продължаващата подкрепа към сепаратистите от страна на Русия, които говорят за нейната отговорност. Приканваме Русия да осъди действията на сепаратистите и да се придържа към Минското споразумение", гласи изявлението от Брюксел.


То идва след декларация, приета единодушно на 18 декември миналата година, в която се казва, че "ЕС ще продължи политиката си спрямо Русия" и "е готов да предприеме допълнителни стъпки, ако е нужно".


Декларацията, обаче, бе приета преди новото правителство в Гърция да бъде избрано. 


В изявление новите гръцки власти се противопоставят на "неинституционалния" начин, по който декларацията е създадена.


Според Атина тя е "издадена без да се спази процедурата за постигане на съгласие от страните-членки и в частност, без съгласието на Гърция".


"Гърция не е съгласна с това изявление", заключва съобщението от правителството на Ципрас.


Според източници от управлението в страната други държави в ЕС, сред които и Кипър, също са имали възражения, но не са успели да ги изразят.


Говорителят на правителството в островната страна Викторас Пападопулос заяви, че Никозия е разочарована от използваната процедура по издаване на становището. 


"Гласовете против нови санкции срещу Русия не бяха чути", каза още Пападопулос.


Властите в Атина също изразяват недоволство, че Гърция не е била консултирана по въпроса и не е съгласна с въвеждането на нови санкции срещу Русия. 


По време на срещата на външните министри днес в Брюксел ще стане ясно дали новото правителство в Атина ще изпълни в действителност политическата си реторика и новият външен министър на страната Никос Коцияс ще наложи вето при гласуването, блокирайки предложението за допълнителни санкции срещу Русия.


Запитан дали Атина ще наложи вето на нови санкции срещу Москва, новият външен министър посочи, че позицията на страната му "ще бъде демократична". Очаква се и Кипър да се противопостави на новите санкции.


Според гръцките медии новият премиер Алексис Ципрас е провел разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с външния министър на ЕС Федерика Могерини. Пред двамата той осъдил съдържанието на предложението за допълнителни санкции, но неговите предложения не били взети под внимание.


Според евродепутата от Сириза Димитрис Пападимулис политиката на ЕС спрямо Украйна не се съсредоточава върху политическо или дипломатично решение, а е напълно в интерес на САЩ и НАТО. По думите резултатът от това са големите загуби, които европейските земеделци понасят, след ответните санкции, които Москва въведе.


Коалиционният партньор на Сириза в новия гръцки парламент - партия "Независими гърци", има още по-твърда позиция срещу санкциите срещу Русия.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец