27.01.2015 18:36

Борисов и Фандъкова инспектираха строежа на завода за боклук до с. Яна

Видян 1811 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Заводът за механично-биологично третиране на боклук край с. Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства”, заяви премиерът Бойко Борисов. Заедно с кмета Йорданка Фандъкова той извърши проверка на строителните дейности на обекта. По план заводът трябва да бъде готов през август.

 

"Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод – да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение”, спомни си Борисов.

 

Той изтъкна, че не бива да бъдат забравяни тези години, защото това са стотици милиони загуби за София. "Тези поляни ги знам една по една и мога да Ви ги опиша. Министър-председателят благодари на кмета на район Кремиковци, защото е помогнал много, за да бъде убедено местното население, че най-добрата немска, австрийска и италианска техника ще обслужва завода.

 

Премиерът благодари и на министъра на околната среда и водите в кабинета на Орешарски - евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, за това, че "тайно от предишното правителство" е помагала на проекта. 

 

„За мен е важно да се работи бързо и качествено, за да може да се спазят сроковете и да финализираме този обект”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Още преди 2 години, като част от първия етап на проекта, беше пуснато в експлоатация депото, което се намира недалеч от завода.

 

От началото на 2014 година работят и инсталациите за компостиране на площадката на Хан Богров. За първата година на експлоатация са преработени 5 хил. тона хранителни отпадъци и около 10 хил. тона зелена маса и съответно са произведени 628 мегавата електроенергия, която Столичната община вече продава. Имаме приход от около 160 хил. лв. от електроенергия и около 2000 тона компост, който се предоставя на селското стопанство”, обясни Фандъкова. Очаква се заводът да преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,