27.01.2015 16:45

6 млрд. ни струват американските ТЕЦ-ове

Видян 2245 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо новите сметки за ток са двойни? В последния ден на правителството на Иван Костов през 2001 г. бяха сключени договорите за американските ТЕЦ-ове у нас – Марица Изток 1 и 3. 12 % според енергетици са на моравосин политик, чието име е лесно да се сетим, а ние можем да твърдим само, че са офшорни, понеже е юридически факт. А акционерът, който и да е той, печели отлично. 

 

6 милиарда струва на българите клаузата за задължително изкупуване на високи цени на енергията от тези ТЕЦ-ове за цялостния срок на договора. Пари, с които можехме да сме построили за 14 години нов атомен реактор в Козлодуй. И да сме решили половината проблем с така модната енергийна диверсификация. Защото при соца с 6 реактора имахме 43% атомно електричество, а сега са към 30% и респективно се увеличава зависимостта ни от Русия.

 

„Ако инвестицията беше кредит, значи плащаме 17% годишна лихва (б.р. държавните заеми са със 2-3%)”, пресметна по този повод енергийният експерт Никита Христов. И не става въпрос за виртуални пари. Те са съвсем реални и са ни включени в сметките за ток, които отново са двойни на нормалните, въпреки че ЕРП-тата – тези големи приятели на българския народ, са ги изчислявали за съкратени периоди.

 

По време на посещението на Джон Кери у нас преди дни той е поставил темата за удължаване на срока на действие на договорите на американските ТЕЦ-ове. А дали е случайно, че седмица по-късно финансираните от Америка за България НПО-та спретнаха протест да не удължаваме срока на реакторите в АЕЦ Козлодуй?

 

Напомняме, че от Нова година вече е извън строя най-големият ни единичен ТЕЦ – този във Варна, който беше собственост на ЧЕЗ. Спряна е и топлоелектрическата централа в Шумен. На минимума си крета тази в Девня. 25% от българската енергетика е извън строя и това наложи по празниците, когато хем потреблението е голямо заради тях, хем беше студено и това още го вдигна, да внасяме ток от Румъния. Направи го България, която десетилетия наред бе основен износител на електричество на Бълканите и изкарваше стотици милиони евро печалба от това.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и