23.01.2015 11:13

Губим най-много в целия ЕС от контрабанда на цигари

Видян 1180 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България губи най-много приходи в бюджета си заради контрабанда на цигари от всички страни в ЕС, показва изследване на „Индъстри уоч”. По този показател страната ни задминава значително всички останали страни-членки.

 

Като относителен принос за бюджета загубите за България са три пъти по-високи, отколкото в Румъния и Полша, 10 пъти над тези за Германия и около 16 пъти повече от Холандия.

 

Това е така, защото изпълнението на бюджета ни е най-силно зависимо от облагането на тютюневите изделия. Общият принос на тези стоки в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления. 

 

По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния, където данъците от тютюневи изделия са 6.6% от всички постъпления, и Ирландия, където стойността е 5.3%. Във Великобритания пък облагането на тютюневите изделия носи 2.7% от данъчните приходи, а в Германия - 1.7%.

 

Резултатите отчитат и факта, че България е сред страните с най-висок дял на потребление на нелегални тютюневи изделия в целия ЕС. Според актуални данни от изследването страната ни заема седмо място с 16% дял на контрабандните цигари, като има равен резултат с Франция и Великобритания и "изостава" само от Ирландия, Естония, Литва и Латвия.

 

Според проучване, изготвено през 2014 г. обаче, делът на цигарите, продавани на черно у нас, дори е още по-висок - средно около 20%, или всеки пети пушач в България купува нелегални цигари. Контрабандата процъфтява най-много в близки до гранични пунктове области, както и в по-бедните региони. Най-високи са нивата й в Сливен, където 70% от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, а в Сандански са 49%. В големите градове, където средните заплати са по-високи, делът на нелегалните цигари е най-малък. В София контрабандните цигари са 13.8%, а във Варна - 18.7%.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще