Свързани новини

21.01.2015 14:10

Парламентът освободи подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Видян 958 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът освободи експресно подуправителя на Българската народна банка, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев. Без дебат и единодушно депутатите решиха мандатът на Гунев да бъде предсрочно прекратен поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от 6 месеца. Решението беше подкрепено от 108 народни представители.


Предложението за освобождаването на Гунев беше внесено миналата седмица от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. То беше внесено, след като премиерът Бойко Борисов призова депутатите бързо да освободят Гунев и да изберат нов титуляр, тъй като отсъствието на Гунев, срещу когото има обвинения заради КТБ, блокирало работата на банковия надзор.


Предложението на Цветанов мина миналата седмица по същия експресен начин и през правната комисия в парламента - без дебат и с единодушие.


Основният мотив за освобождаването на Гунев са двете му обвинения във връзка с разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ). Първото е от средата на юни 2014 г., а след повдигането му Гунев излезе в отпуск. Според вносителите от тогава "той фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, ръководещ направление "Банков надзор". Като допълнителни аргументи за прекратяването на мандата на Гунев се изтъква това, че той е с отнет достъп до класифицирана информация, а на 11 декември 2014 г. беше отстранен от длъжност с решение на Софийския апелативен съд.


В мотивите за решението се коментира и дейността на Гунев като подуправител. Казва се, че той не е приложил "следващите се надзорни мерки, спрямо КТБ за констатирани нарушения и нередности в дейността, поддържал е със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции".


След като освобождаването на Гунев вече е одобрено от парламента на ход е управителят на БНБ Иван Искров, чиято оставка управляващите поискаха неколкократно. По закон Искров трябва да предложи нов подуправител, отговарящ за банковия надзор. Ако той бъде одобрен от парламента, ще довърши мандата на Гунев, от който остават повече от 4 години. В момента функциите на Гунев се изпълняват от Нели Кордовска, директор на управление "Банков надзор".


Мандатът на самия Искров изтича през есента. До тогава той може да напусне поста само по собствено желание, каквото досега не е изразявал, пише "Медияпул".



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Зеленски

Без руски език в ефира след 3 месеца: Киев

Забраната за използване на руски език в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се