21.12.2008 15:35

Няма кой да чисти София

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато София е обхваната от предколедна треска и хората най-накрая започнаха здраво да пазаруват, напук на световната криза, София е заплашена от мръсно бъдеще и през новата година.
Процедурата по промяната на концесионер за чистотата на мястото на “Волф” е блокирана. Заради нередности при осъществяването на конкурса, направен така, че спечели австрийския гигант “Заубермахер”, съдът не дава да се подпише нов договор.
Официално срокътза решаване на спора изтича на 1 март. Тогава “Зубермахер” трябва да започне да чисти 5 района на двумилионния град. Дори съдът да пусне договора дотогава обаче, австрийците няма да имат техника за сметоизвозването. От поръчването на един камион до доставянето на специализираната машина минават 8 месеца. Така не по-рано от идната есен, и то при благоприятно за тях решение на казуса, което никак не е сигурно, европейците ще могат да се заемат с чистотата. Дотогава проблемът трябва да се решава с подръчни средства.
Това е втори провал на администрацията на Бойко Борисов и лично на неговата ресорна замка Мария Бояджийска да реши трагедията. Тази година тя беше проспала срока на изтичане на договора на Волф и се наложи той да бъде преподписан за 11 месеца – от 1 април до 1 март догодина. Предполагаше се, че това време ще бъде достатъчно за осъществяване на процедура по избор на нов чистач, за поръчка на техника и всичко останало. Дали заради международното положение, великите сили или лошото време и въпреки отстраняването на досегашните играчи, хората на Бойко не успяха да се справят с елементарната и задължителна задача. В този смисъл предварително отстранената Новера и неоценения подобаващо Титан са в правото си да обжалват търга.
Дори да заработи в срок, което е вероятно някъде едно на два милиона, системата на Общината и Заубермахер май не е много изгодна за гражданството. Според специалисти разликата в цената на почистването между евростандарта на австрийците и досегашните норми е 30-40%. Толкова по-скъпо най-вероятно ще ни струва извозването на сметта и отстраняването на лед и сняг и то само от големите пътни артерии на столицата, ако се вярва на изчисленията на специалистите.
За времевия луфт между изтичането на срока и влизането на австрийците може да се измисли и вариант с помощни средства – други кметове на ГЕРБ да пренасочат камиони за чистене към София. Но пък Волф ще си е взел кофите от кварталите и не е ясно дали в тях ще се образуват бунища или отнякъде ще се вземат хиляди контейнери. Второто никак няма да струва евтино.
Проблемът е сериозен, понеже сред въпросните 5 района, засегнати от проспиването на общината, попадат трите най-населени “градове в града” – Люлин, Младост и Овча купел, заедно с квартала на богатите – Витоша, и най-интензивно застрояващите се и съответно трупащи най-много прах и мърсотия южни райони в Триадица.
Общото регистрирано население в петте общини е над 600 000 души, а реалното сигурно е към милион души. За тях има съвсем директна заплаха за мърсотия и епидемии и то в съвсем скоро време.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп