19.01.2015 10:32

Брюксел обсъжда мерки срещу тероризма

Видян 736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тeмата за тероризма се очаква да доминира в дискусиите на предстоящото днес в Брюксел първо за тази година заседание на Съвета на външните министри от Европейския съюз. 


След атентатите във Франция и осуетените терористични актове в Белгия се увеличава политическият и публичен натиск за сериозни общоевропейски мерки за повече сигурност. Очаква се именно върху тях да бъдат съсредоточени и днешните дискусии, а това как функционират Шенгенското пространство и неговата информационна система, неизбежно ще една от темите, предава БНР.


Вече се появиха и мнения, не само от крайнолевия и крайнодесния сектор, че трябва да се възстанови контролът по вътрешните граници. Заявените засега позиции на европейски лидери са против подобна крайна мярка. Има обаче единодушие, че трябва да се засили сътрудничеството и обмяната на информация между службите на страните-членки. 


Комисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Авраморулос и европейският координатор за борбата с тероризма Жил Де Керхов ще представят пред външните министрите актуалните рискове и варианти за минимизирането им. Решението, което вземат днес първите дипломати, ще бъде докладвано на предстоящия през февруари Европейски съвет. 


Срещата на държавните и правителствени ръководители трябваше да бъде неформална заради последните събития, обаче Белгия поиска заседанието да е формално и да приеме конкретни решения за справяне с ислямския тероризъм. 


На днешните разговори България ще бъде представена от външния министър Даниел Митов. Заедно с колегите си той ще участва и в работен обяд с генералния секретар на Арабската лига Набил Ел Араби, който ще бъде посветен на сътрудничеството.


Отношенията с Русия и санкциите ще бъдат друга водеща тема в днешните разговори на външните министри. Очаква се обаче евентуалните нови решения за затягане или облекчаване на рестрикциите да бъдат взети по-късно, най-вероятно на предстоящото през март редовно заседание на държавните и правителствени ръководители. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв