15.01.2015 14:49

Лукарски вкара баничар и футболист в борда на оръжейна фирма

Видян 3134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масови смени в ръководствата на фирми, с държавно участие, са били предприети от Министерството на икономиката в средата на декември месец 2014 г., става ясно от промените, вече вписани в Търговския регистър, съобщава БГНЕС.


Сред новоназначените кадри личат активисти от партиите от четворната коалиция и представители на аматьорски футболни клубове. По-голямата част от смените са подписани от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който в миналото бе сред лидерите на фен-клуба на ФК Локомотив - София. С подписите на зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева - учителка от РЗС, и Любен Петров са сменени членове на ръководствата на две държавни дружества. По това време Лукарски е бил на посещение в САЩ, за което от Министерството на икономиката скриха стойността на командировката.


На 8 декември на мястото на Валери Андреев в Съвета на директорите на Национална компания "Индустриални зони" е назначен 30-годишният Николай Ценков, който има участие в няколко асоциации за обучение по право и социални дейности. Ценков дори е избран за председател на Съвета на директорите, в който влиза и главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров. НК "Индустриални зони" е специализирана в изграждането на индустриални паркове и центрове за иновации, като има за цел подпомагане притока на преки чуждестранни инвестиции. 

Действащи Индустриални зони има във Видин, Русе и Свиленград. Планира се изграждането на подобни и в Божурище, Бургас, Варна, Карлово и Телиш, Плевенско. Решението за смяната е подписано от министъра на икономиката.


На 13 декември, отново с подписа на Божидар Лукарски, е извършена смяна и в Съвета на директорите на "Кинтекс". Дружеството, което има 45-годишна история, е ключов производител и износител на военна продукция. На мястото на Христо Георгиев е назначена Дора Ирикова. Справка в Търговския регистър показва, че Ирикова има участие в компаниите Рубин груп и Бояна клуб. В двете фирми като съдружник е вписан и Чавдар Чернев. Името на Чернев се свързва с учредяването на сдружение ГОРД на настоящия депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев. В началото на 2013 г., премиерът Бойко Борисов сочи т.нар. кръг "Банкя" като отговорен за свързването на името му с досието "Буда". Редица публикации свързват името на Чавдар Чернев със създаването на неформалния кръг "Банкя", който в началото на Прехода обединява бивши служители на ДС и Народната милиция.


На 13 и 15 декември, икономическият министър извършва последователно смяна в Съвета на директорите и на Института по маркетинг. На мястото на Алекс Орешков и Христо Христов са назначени Любомир Ковачев, заместник-председател на СДС - София, както и Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката, лидер на партията на вицепремиера Меглена Кунева в Русе и доскорошен служител в Регионалния инспекторат по образованието.


Не е ясно дали Лукарски е съгласувал назначението на заместник-министъра на икономиката в ръководството на Института по маркетинг с премиера. В предишния мандат на ГЕРБ Борисов забрани участието на членовете на политическите кабинети в бордовете на държавните дружества.


На 15 декември, Божидар Лукарски е освободил Николай Дончев от Съвета на директорите на единствения държавен производител на мляко и млечни продукти "Ел Би Булгарикум". В ръководството на компанията са назначени трима представители на Министерството на икономиката. Това са Слави Павлов, активист на младежката структурата на ГЕРБ в Плевен и състезател по кросфит, проф. Петър Славейков, декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е бил предложен от ВМРО, както и 30-годишният Еркант Раиф, адвокат от Хасково и нападател в местния отбор по мини-футбол "МК Галакси".


На 19 декември, заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева освобождава Захари Даскалов и Христо Христакев от Съвета на директорите на НИТИ. На тяхно място са назначени Юлиян Леков, член на ръководството на СДС, областен управител на София в мандата на служебния кабинет "Близнашки" и доскорошен доставчик на закуски за учебни заведения в Софийска област, както и Кънчо Папазов, бизнесмен от Казанлък и президент на местния футболен клуб "Розова долина". Създаденото през 1962 г. държавно предприятие НИТИ е производител на продукция с военно предназначение – противотанкови мини, взриватели, стрелково оръжие.


На 29 декември, заместник-министърът на икономиката Любен Петров, който е заместник на Лукарски и в СДС, сменя ликвидаторът на Стопански търговски комплекс. На мястото на Владимир Цачев е назначен Венелин Петров, който е заемал различни ръководни постове на общински дружества във Враца.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Сега е моментът да насочите вниманието си към завършването на текущите задачи

Сега е моментът да насочите вниманието си към