Свързани новини

13.01.2015 17:01

Комисия прие на първо четене ДКЕВР да се раздели на две

Видян 1472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на две - енергийна и водна, а съставът й ще се избира от Народното събрание. Такива промени в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР, предава "Нова телевизия".

 

С гласовете на управляващото мнозинство бяха приети поправките, които са внесени още от служебното правителство на Георги Близнашки. Те се отнасят основно за три неща - изборът на членове на ДКЕВР от Народното събрание, а не от Министерски съвет; заседанията на комисията да са изцяло открити; тя да бъде разделена на две - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, като председателят остане един и същ.

 

Въпреки множеството критики от страна както на депутатите от различни парламентарни групи, така и от председателя на комисията Светла Тодорова, промените бяха приети с 9 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

 

Консенсус между депутатите и членовете на ДКЕВР имаше единствено по отношение на заложената поправка, която предвижда изборът на състав на комисията да става от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Срещу откриването на всички заседания се обяви председателят на комисията Светла Тодорова, която бе категорична, че това ще затрудни изключително оперативната работа на ДКЕВР. Тя не подкрепи и разделянето на комисията в предложения от вносителите вид, тъй като председателят остава един и същ, тъй като това по никакъв начин няма да повиши ефективността.

 

От ДКЕВР поискаха и да бъде разгледан въпросът с финансирането на комисията, тъй като в момента има приходи от около 10-12 млн. лева годишно, но те отиват в държавния бюджет, а Министерство на финансите отпуска около 4 млн. лева бюджет, които не стигат за нормалното функциониране на комисията.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв