Свързани новини

13.01.2015 16:01

Защо цените на стоките и транспорта са същите като при бензин за 2,59 лв.?

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо цените на стоките и транспорта, които имахме при бензин за 2,59 лв. преди половин година, не са мръднали и на йота надолу, въпреки че днес горивото е 1,99 или с 25% по-малко? Този логичен въпрос не намира нийде логичен отговор.

 

Единствените, които могат да кажат, че нямат основания за сваляне на цените си са хората от Центъра за градска мобилност. Причината е, че техните цени са такива, каквито бяха и през януари на 2009 г., когато котировките на горивата бяха същите, че даже и малко по-ниски – 1,85 – 1,89 лв. След това столичният градски транспорт не повиши цената на билтчето, въпреки всички кризи и други актуални и обективни проблеми. Дотук добре...

 

А какво да кажем за разценките при такситата, които скачаха? Ами за самолетите, които удвоиха превозните си цени? А за междуградските превози и техните надути билети, въпреки че машините не отговарят по вързаст и на минималните европейски изисквания? 

 

Последните са особено под прицела на публиката, понеже в понеделник бяха закрити 38 линии на БДЖ, но от 1 февруари, което общо-взето е вдругиден, цели 90 други влака ще бъдат завинаги спрени. И сега автобусите струват от 2 до 4 пъти по-скъпо, отколкото билетите за железницата. Но хората имаха избор. Сега обаче нещата понамирисват на изнудване от страна на превозвачите. Особено, като се има предвид рязкото влошаване на качеството на услугите при нарастващи цени след 2009 г.

 

Не само в транспорта обаче винаги, щом заскача бензина, ни убеждават, че нямат избор, понеже той им бил кръвта на продукта. Хлебарите вече предупредиха, че по някакви си причини трябвало да вдигат цените „поне с 10 на сто”. Най-вероятно става въпрос за нарасналия с 18% курс на долара спрямо лева. В задачата обаче се питат няколко неща – ако щатската валута е поскъпнала с 18%, а бензинът е поевтинял с 25%, не значи ли това, че хлябът трябва всъщност да поевтинее? 

 

И още – след като ЕС и българската хазна субсидират производството на зърно у нас с повече от 1 милиард, да – с над 1 000 000 000 лева, защо нямаме поевтиняване на продукта, а допускаме износа на родната продукция, за да внасяме после по-скъпа отвън? 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със