Свързани новини

12.01.2015 17:01

Левът се срина с 18% за броени месеци

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Левът проби 9-годишното дъно, до което беше стигнал миналата седмица и продължава да копае надолу. От май насам, когато за 1,41 лв. можехме да купим долар, днес курсът бе 1,66, а утрешният, въпреки законовия си ангажимент да го обявява до 16 часа предния ден, БНБ не разкри до редакционното приключване на броя. Разбира се, за незапомнените 18 процента срив на лева е виновна главно обезценката на еврото, която също е невиждана. А левът, както е известно, е вързан за европейската валута и затова имаме валутен борд. Който пък е заключил резерва на БНБ от десетки милиарди (да не се бърка с фискалния резерв), и който няма да можем да използваме за родната икономика, докато не влезем в еврозоната. 

Връзването на лева за еврото в момента има и друг ефект. В него обърнахме големите си държавни кредити, което стана при Милен Велчев. Така плащането по дълга този месец, което е най-високо за всички времена, ни излиза и по-евтино, понеже няма да го покриваме със закупуване на прескъпите вече долари. Пък това е най-големият харч на държавата за тази година – около 1,8 млрд. от бюджета.

И други работи ги купуваме в долари. Сред тях е нефтът, но от соца насам това се извършва от частни фирми. 

Когато обаче цените на горивата падат, трябва да знаем, че от тях 41% представляват ДДС и акцизи. Така в хазната още отсега се отваря неочаквано голяма дупка. Става дума за стотици милиони по-малък от очаквания приход от въпросните данъци – бюджетът е смятан при 90 долара за барел петрол, а в момента той е към $50. И прогнозата е бензинът и дизелът да си останат около и под 2 лева поне половин година.

Освен откъм хазната, валутни новини идват и от магазините. Според популярния виц, че всичко, което не е китайско, не е оригинално, много от най-търсените стоки влизат у нас с цени в долари от могъщата азиатска страна.  В щатска валута е и корейската техника, автомобилите от тази страна и от Япония, както и машинариите от още много държави, сред които САЩ. 

След пазаруването по празниците, когато все още се намираше стар внос, цели групи като техниката – бяла и черна например, се зареждат наново от търговските вериги и очакванията са поскъпването да бъде към 10% ( странното е, че надценката е колкото в Русия, където обаче бележат двойно по-голяма обезценка на националната валута). Нашият съвет е да търсите магазини, където още не са изчерпали наличностите от миналата година, за да направите добра инвестиция на добри цени.

В нормалните икономики сривът на националната валута поне води до скок на експорта и повишени приходи от туризъм. По ирония на съдбата обаче, както ще прочетете на стр. 5, и малкото, което ние изнасяме, явно не се търси. И там имаме незапомнен спад! А и да имаше ръст, българското производство никак не е много, като се има предвид, че с дружните усилия на поредица от правителства почти не останаха действащи предприятия.

Липсата на посока за развитие на българския туризъм също не ни носи повишени приходи, въпреки че най-големият ни досега пазар – руският, е доларов и би следвало обезценката да ни доведе повече гости оттам и от бившите съветски републики. Ала словесната война между политиците от София и Москва ще съкрати тази година потока на братушките към нашите курорти с не по-малко от сто хиляди – а това значи поне 100 милиона евро по-малко. Допълнителен удар ще понесе и секторът на строителството и недвижимостите, който също в последните десет години разчита предимно на купувачи от бившия СССР.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби