Свързани новини

12.01.2015 15:01

Силен спад на износа извън ЕС

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново влошаване на търговския баланс на страната ни отчете НСИ. Износът за страните извън ЕС спада с над 7% и на месечна, и на годишна база.

Очаквано, за страните извън Европейския съюз сериозно намаление има при търговията с Русия, въпреки че все още тя е считана за един от основните външнотърговски партньори на България. 


По предварителни данни, от януари до ноември износът на България за страните извън Европейския съюз намалява със 7.1% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 14.9 млрд. лв. На месечна база спадът също е с повече от 7 на сто. 


Повече от половината от износа за т. нар. "трети страни" се формира от износ към Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония.


Вносът в страната ни също намалява, като на годишна база спадът е с 4%, но само за ноември е драстичен - 15%. 


От основните ни търговски партньори най-сериозно е влошаването на външнотърговското салдо с Русия. 


Данните за страните от Европейския съюз също са предварителни и са към месец октомври. Общо балансът е отрицателен с повече от 3 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в съюза остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.


През периода януари - октомври 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.4% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 22.4 млрд. лева, съобщиха още от НСИ. 


Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.1% от износа за държавите - членки на ЕС. През октомври 2014 г. износът за ЕС се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.5 млрд. лева. 


Вносът на България от ЕС през периода януари - октомври 2014 г. нараства с 3.2% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 25.8 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. 


През октомври 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 6.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.9 млрд. лв. по цени CIF.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион