Свързани новини

30.12.2014 14:48

16,5 млрд. лв. разплатени от еврофондовете от влизането ни в ЕС

Видян 981 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е разплатила над 16,5 млрд. лева по програмите с европейско финансиране за периода 2007 - 2013 г. От началото на програмния период по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фонд, на българските бенефициенти са предоставени средства в размер на над 11,8 млрд. лева (76,7% от общия обем), а по програмите на земеделските и рибарските фондове - съответно над 4,7 млрд. лева (74,3%). Плащания на вече договорените за периода средства се извършват до края на 2015 г.


Съществено е намалена прогнозната стойност на финансовия ресурс, застрашен от автоматично освобождаване. За последните два месеца на 2014 г. бяха изплатени, верифицирани и сертифицирани достатъчно средства, за да компенсират забавянето по програмите „Околна среда" и „Регионално развитие", причинено поради временно преустановените плащания през изминалата година. Подаването на искания за плащания към ЕК е възможно до края на годината и въпреки че след 19 декември преводи по оперативните програми не се извършват, в момента продължават да се обработват документи и предстои изпращането към Комисията на искания за плащане по три програми - „Околна среда", „Регионално развитие" и „Транспорт".


Прогнозираните загуби по програмите с европейско финансиране са намалени значително. Предварителната прогноза за автоматично освобождаване на средства по повече от половината от програмите, която варираше между 220 и 400 млн. евро, е редуцирана значително до не повече от 22 млн. евро по ОП „Околна среда" и около 64 млн. евро по програмите за развитие на селските райони и на сектор рибарство.


Средствата, които ще бъдат освободени, зависят от окончателните суми, които ще бъдат изпратени като искания за средства към ЕК, както и от използването на възможностите за запазване на определени суми, дадени от регламента. Точният им размер ще бъде ясен в началото на второто тримесечие на следващата година, когато се очаква Европейската Комисия да комуникира в официална кореспонденция сумите, с които трябва да бъдат намалени оперативните програми.


Към 19 декември по седемте оперативни програми България е договорила над 18,1 млрд. лева или над 113% от общата финансова рамка за изминаващия програмен период. 2015 г. е последната година, в която могат да бъдат извършвани плащания със средства от програмен период 2007-2013 г. Очаква се през следващата година да бъде усвоен съществен ресурс, като успоредно стартират първите реални възможности за кандидатстване по програмите за периода 2014 - 2020 г. С натрупване сумите, които трябва да бъдат разплатени, верифицирани от управляващите органи в България и изпратени за възстановяване от ЕК, трябва да бъдат равни или да надвишават бюджета на програмите. Това означава, че през 2015 г. по различните програми трябва да бъдат сертифицирани между 20% (по Програмата за развитие на селските райони) и 50% (по ОП „Околна среда") от бюджета.


Общият размер на средствата по оперативните програми, които трябва да бъдат сертифицирани до края на 2015 г., е почти 2,5 млрд евро (само европейското финансиране).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп