Свързани новини

29.12.2014 16:51

Болничните стават електронни от 1 януари

Видян 1116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 януари болничният лист ще има само електронен вариант. Ще се издава от джипитата или от специалистите и ще отива директно в компютърната система на Националния осигурителен институт, предава блиц. На сайта на НОИ вече е качен и необходимият софтуер, който се разпространява безплатно. Той ще служи за издаване на болнични листове и решения по обжалването им. Към него е приложена инструкция за инсталирането му и ръководство за работа на потребителите.


Програмният продукт позволява извършване на всички действия, необходими за издаването на болничен лист от 1 януари 2015-а. Чрез софтуера се извършва въвеждане, контрол, съхраняване, представяне или анулиране на данните и изготвяне на справки за издадени или анулирани болнични листове.


Въведените данни ще се изпращат в НОИ, където ще постъпват в новосъздадения Електронен регистър на болничните листове.


От НОИ напомнят, че от 1 януари всяка фирма трябва да има оторизиран служител, който да работи със софтуера. Той трябва да притежава сертификат за квалифициран електронен подпис. Въпросните служители ще се регистрират еднократно като потребители на услугите през уеб-приложението в интернет страницата на института.


Същото се отнася и до институциите, издаващи болничните листове. Едва след регистрацията съответните служители ще могат да подават и проверяват данните от издадени болнични листове към електронния регистър.


Подаването и проверката на данните може да става и чрез собствени програмни продукти, които са съобразени със софтуера на НОИ, припомнят от осигурителния институт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.