Свързани новини

23.12.2014 17:04

Лекари поискаха оставката на Надзорния съвет на НЗОК

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза пред "Дарик" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.


Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор.


От институцията съобщиха, че няма да подпишат договора, защото не одобряват исканията на лекарите за по-високи цени на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет. Лекарите обаче приеха този отказ като акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата.


"Това е поредното повече от неадекватно решение на Надзора. Да не говоря, че Надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е. те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре. Там някой, който да не е отговорен, няма", коментира Райчинов.


"Съгласно закона в случай на отказ за подписване, Касата придобива едноличното право да определя както правила, така и цени и обеми. И в случая те се възползват от закона, който им дава предимство за всичко това", поясни той.


"При това решение на Касата, ще доведе до практическо елиминиране на лекарския съюз и мисля, и на останалите съсловни организации. А без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността - това е абсурдът, който Касата в момента сътворява. Обрича на неуспех всички добри намерения в сферата на здравеопазването, постъпват престъпно в момента", заяви още д-р Райчинов.


Днес след заседание на Надзорния съвет на НЗОК управителят на касата д-р Румяна Тодорова съобщи, че НЗОК няма да подпише Национален рамков договор за 2015.


Надзорният съвет на касата не одобрява предложението на Българския лекарски съюз за по-високи цени на извънболничната помощ. Лекарите настояват за увеличение на цените по някои клинични пътеки. Иска се 10% ръст за всички пътеки по инфекциозни болести, както и по пътеката за лечение на захарен диабет при децата. Общото завишаване на цените по всички пътеки е близо 6 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на