Свързани новини

23.12.2014 15:40

Управляващите се загрижиха за отчитането на сметките за ток по Нова година

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на енергетиката /МЕ/ поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец, съобщиха от ведомството във вторник. Същевременно от съобщение на правителствения пресцентър става ясно, че проверката е по лично нареждане на министър-председателя Бойко Борисов.


 "По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток. Темата за отчитането на сметките за ток е повдигната вчера на заседанието на правителството от вицепремиера Томислав Дончев. Той посочва, че е получил сигнали за срокове за отчитане на сметките от 40 дни", се казва в съобщението.


 


По време на заседанието премиерът посочва че когато отчитането стане за един по-дълъг период, идват големи сметки и то изведнъж веднага след Нова година.


 "Вече един път това успя", казва премиерът, говорейки вероятно за протестите срещу високите сметки за ток през февруари миналата година.


 


Вицепремиерът Меглена Кунева допълва, че Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение.


 От енергийното министерство пък уточняват, че искането за информация, отправено към ЕРП-тата, се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през ноември т.г. са необосновано завишени.


 


От Министерството напомнят, че според правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.


 


В отговор от "ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за ноември само 0.1 на сто от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.


 


"ЧЕЗ Разпределение България" ще отчита електромерите на своите клиенти в Западна България и през почивните дни на новата година - на 2, 3 и 4 януари, за да спази изискването срокът на отчитане да не надвишава 31 дни, съобщиха от компанията. За целта са ангажирани 594 служители.


 


От дружеството призовават клиентите да осигурят достъп до средствата за търговско измерване. В противен случай фактурата за ток ще бъде формирана на база но потреблението през аналогичен предходен период, съгласно Общите условия.


 


Битовите и малките стопански клиенти на дружеството, до чиито електромери няма достъп без тяхното присъствие на място и попадат в този период на отчитане, имат възможност да отчетат сами показанията на електромерите си. Те могат да декларират показанията на денонощната информационна линия 0700 10 010, по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на факс /02/ 8959 667 или в Центровете за обслужване на клиенти.


 


В получената от "Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028 на сто. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.


 


От EVN информират, че 0.56 на сто от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метеорологични условия или други обективни причини.


 


Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби