Свързани новини

23.12.2014 11:50

ВСС обърна гръб на съдиите от СГС

Видян 1247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет отхвърли исканията на 24 съдии от Софийски градски съд  за оставка на ръководството на съдилището, предава дартс. ВСС обаче зае страната на шефовете на СГС, а позицията им беше пряка защита на ръководството и изрази леко пренебрежение към 24-те съдии и към 7-те посланици, които призоваха магистратите да бъдат чути.


Според Съвета писмото на съдиите „буди недоумение” и „влияе изключително зле на климата в колектива”. „Недоумение буди второто писмо, подписано от 24 съдии от СГС, което цели образуване на нова проверка на ръководството на съда, преди да са изтекли сроковете на дадените указания", посочват пък от ръководството на СГС.


По-рано днес Ръководството на СГС излезе с позиция във връзка със скандала. С решения на ВСС са извършени и приключили две проверки на действията на ръководството на СГС - председателя и неговите заместници, относно компютърното разпределение на делата и функциониращата компютърна мрежа.


По първата проверка не са констатирани конкретни нарушения в разпределението на делата, а са дадени препоръки, които вече са изпълнени в цялост. По втората проверка и след изслушване на ръководството на СГС на 17 декември отново бяха дадени препоръки, които в момента се изпълняват, се отбелязва в позицията.


В позицията се казва, че председателят и неговите заместници винаги са се стремели да осъществяват диалог със съдиите и съдебните служители, работещи в СГС за разрешаване на възникналите проблеми в интерес на всички колеги. „В Софийски градски съд работят 550 съдии и съдебни служители и изпращането на писма и тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло", се заявява в позицията.


Скандалът избухна в началото на месеца, когато френският посланик изрази съмнения в безпристрастността на българския съд. В основата бе отсъждане на съдия Ченалова, която обяви в несъстоятелност „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”. Това накара 15 съдии да възкликнат в писмо, че системно се нарушава правилото за случаен избор на съдии за определени дела, като подчертаха, че такова е и делото за несъстоятелност на КТБ.


Съдиите напомниха, че все още не е ясно защо разпределението на делото за КТБ не е било изпратено навреме до ВСС, на какво основание делото "Белведере" не е било образувано и разпределено на следващия ден от постъпване на исковата молба, защо ВСС не е взел отношение по обяснението на ръководството на съда, че дела в Търговско отделение се разпределят от съдебни помощници, като протоколите са подписвани от ръководител на отделение и защо в Наказателно отделение на СГС делата са били разпределяни в продължение на повече от година по старата система за разпределение на делата.


„Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет, отново ви призоваваме да упражните своите правомощия, като изясните има ли нарушения в посочените по-горе случаи и кои са отговорните за това”, заявяват съдиите и изразяват своята готовност да се явят пред ВСС, за да разкажат какво знаят за начина на управлението на Софийския градски съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще