Свързани новини

22.12.2014 13:10

78.3% от румънците не знаят истината за декемврийската революция

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двадесет и пет години след смяната на режима повечето румънци не знаят истината за това какво се е случило през декември 1989 г. и повечето от тях смятат, че тогавашните събития са били инициирани в самата страна. Това сочи проучване на социологическия институт "Инскоп" за вестник "Адевърул".


Данните от анкетата показват, че 78.3% от румънците не вярват, че знаят истината за това какво се е случило през декември 1989 г., когато рухна комунистическият режим, а диктаторът Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани. Други 16.8% от анкетираните смятат, че знаят истината за събитията, а 4.9 на сто не са отговорили, информира БТА.


Анкетираните от възрастовата група над 50 години са по-уверени от останалите за това дали знаят истината за събитията. Най-голям брой лица, които не са дали отговор, пък са на възраст под 30 години.


33.5% от участниците в допитването са описали събитията като желание на румънския народ, разбунтувал се срещу комунистическата система. Според 33.4% по-скоро е бил осъществен държавен преврат от хора, които са искали да се дистанцират от Чаушеску, а 20.9% смятат, че събитията са последствие от решението на великите сили да премахнат комунистическата система в Източна Европа.


12.3 на сто не са описали събитията по никакъв начин. Според 49.5% събитията от декември 1989 г. са били инициирани в Румъния, докато 36.2 на сто смятат, че движещата сила е дошла вън от страната.


В Румъния днес отбелязват 25 годишнината от свалянето на последния в Европа тоталитарен режим на Николае Чаушеску. Бунтът срещу неговото управление започва в град Тимишоара, на 350 километра северозападно от столицата Букурещ. Масовият протест е предизвикан от заповедта за депортацията на пастор Ласло Тьокеш, който е етнически унгарец.


Демонстрацията в подкрепа на проповедника на 16 декември 1989 е потушена със сила. В продължение на пет дни по улиците на Тимишоара се водят ожесточени боеве между гражданите и силите за сигурност, при което са убити близо 100 цивилни. Няколко дни по-късно реч на Николае Чаушеску пред многохилядна тълпа, събрала се на централния площад в Букурещ, е прекъсната от сблъсъци, които прерастват в боеве по улиците на румънската столица.


На 22 декември 1989 година той бяга, заедно с жена си Елена, с хеликоптер, но е заловен. На 24 декември Йон Илиеску глава на наскоро формираният Съвет на Фронта за национално спасение подписва декрет за установяване на извънреден военен трибунал. Процесът се провежда на 25 декември, трае около два часа и завършва със смъртни присъди за Чаушеску и жена му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец