Свързани новини

18.12.2014 15:14

Саудитска Арабия потвърди, че няма да намалява добива на петрол

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия, най-големият производител в петролния картел ОПЕК, не може да намали производството си на петрол. Това обяви петролният министър на страната въпреки понижените цени на „черното злато" през последните месеци, съобщава „Франс прес".


Али ал Нуаими добави, че се очакват колебания в цените на ценния ресурс и изрази оптимизъм за бъдещето, въпреки че цената на суровия петрол падна с около 50% от юни.


„Трудно е, или дори невъзможно, за Саудитска Арабия или ОПЕК да вземат някакви мерки, които да доведат до намаляване на (техния) дял на пазар и до увеличаването му на други, които не принадлежат към картела", каза той, цитиран от Saudi Press Agency.


"Колебанията на цените на стоките, включително на петрола, са нормални", добави министърът. Той обяви, че е „оптимист" за бъдещето, защото ситуацията, пред която ние и светът сме изправени е временна.


Днес един барел сорт „Брент" се търгува за около 62 долара. По-рано тази година цената бе над 100 долара за барел. Като основни причини за промяната се посочват силният долар, увеличеният добив на американски шистов петрол и забавеният икономически растеж в Европа и Китай.


Цената на петрола падна допълнително, след като ОПЕК реши в края на миналият месец да не намалява производството. Сегашният таван на добива в организацията е 30 милиона барела на ден, за които Саудитска Арабия допринася с 9,6 милиона барела. Картелът държи около 30% от световния пазар на суров петрол.


Според анализатори Саудитска Арабия предпочита, за разлика от други държави в ОПЕК, да страда от ниските цени, но да не намалява производството с цел вдигане на цената на петрола.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и