Свързани новини

18.12.2014 13:30

И фирмите влизат в Закона за частния фалит

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И фирмите влизат в готвения от властта Закон за частния фалит, предава дартснюз. Такъв закон парламентаристи от ГЕРБ се опитват да прокарат от 2 години насам, като идеята е промените да облекчат и да дадат време на свръхзадлъжнели семейства да оправят дълговете си. Нова поправка обаче предвижда законът да важи не само за частни лица, но и за малки и средни фирми.


"Идеята е да им се даде гратисен период при фалит, като по време на него търсенето на дълговете да бъде замразявано", обясниха юристите, които готвят промените. Те ги правят въз основа на модел, който вече функционира в САЩ и Франция. С отсрочката се дава време на фирмите да си поемат глътка въздух и да намерят средства и да оправят задълженията си. Водещ по готвения законопроект е правосъдното министерство, което се очаква да го приключи скоро, за да може промените да минат по-бързо през Министерски съвет и парламента.


От разпоредбите на закона ще могат да се ползват всички хора и фирми, които са задлъжнели към банки, държавата, монополисти като топлофикация и енергийните дружества. Едно от условията за обявяване на частен фалит ще бъде дългът да надвишава 1/3 от стойността на имуществото и очакваните доходи на длъжниците за едногодишен период. От момента на обявяване на фалита вече няма да се начисляват лихви върху дълговете им.


Ще има и регистър  на фалиралите лица и фирми в Агенцията по вписванията. Хората ще подават в съда декларация по образец, в която подробно трябва да описват кои са кредиторите им, главниците и лихвите, размера на доходите им и с какво движимото и недвижимо имущество разполагат. На базата на подадените декларации съдът ще преценява дали длъжникът отговаря на условията за обявяване на фалит. В следващите 3 години в специална сметка на длъжника ще постъпват всички негови доходи над определения несеквестируем минимум. Съдебен изпълнител ще е ангажиран с продажбата на имоти и вещи, извън тези от първа необходимост, като хладилник, печка, легло и т.н. На продажба не подлежи единственото жилище, стига то да не е ипотекирано или да е прекомерно голямо за нуждите на длъжника.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв