Свързани новини

17.12.2014 13:10

Кабинетът прие актуализираната Стратегия за съдебната реформа

Видян 1061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерският съвет прие актуализираната Стратегия за реформата в съдебната система, съобщиха вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов.


Това е актуализирана стратегия, не започваме от нула, а правим следващите стъпки, за да може страната ни да е спокойна, затова, че съдебната власт работи в интерес на гражданите, бизнеса и интерес на цяла Европа, каза Меглена Кунева, съобщава БГНЕС.


Тя заяви, че тази стратегия е насочена към резултат от работата на съдебната система. Тя посочвала стратегически и специфични цели и мерки за реализирането им. По думите на Кунева е извършен анализ на позитиви и негативи, възможности и заплахи, предвидени са мерки, които са конкретизирани в детайлна карта. Имам уверение, че в Министерството на правосъдието се работи по законодателни промени за осъществяването на реформата, които да се представят в НС първите месеци на 2015 г, поясни вицепремиерът.


Меглена Кунева обясни, че днес тя и Христо Иванов ще проведат среща с председателя на парламента и ще съберат лидерите на партиите, за да ги призоват да подкрепят стратегията в Народното събрание.


От своя страна правосъдният министър заяви, че стратегията не е самата реформа. Приемаме един ясен и детайлен план какво трябва да се случи в сектор правосъдие в следващите седем години, акцент ще бъдат следващите шест месеца, когато трябва да внесем в Народното събрание законодателния пакет, посочи министърът. По думите му стратегията е минала през обсъждане, от което са излезли интереси предложения. Отразили сме предложенията на главния прокурор. Съществената дискусия ще стане, когато заявките бъдат приведени на езика на законодателството. Логиката на реформата е, че трябва да имаме работеща правосъдна система, за да се справим с проблемите, обясни Христо Иванов.


За първи път имаме сериозен разговор за реформа в прокуратурата с участието на прокуратурата. Стратегията има и сериозни антикорупционни мерки, допълни той.


Ясното послание на Европейската комисия е, че наблюдение ще има, докато то не си свърши работата. Като част от тази политика, искаме да направим една много по-задълбочена проба, анализ на конкретни аспекти от работата на прокуратурата и това е и нейно желание – става въпрос за ползване на прокурорски пълномощия за незаконни цели и политически и други влияния в нея. Това нещо да влезе във вниманието на експертите, които пишат докладите, каза още Христо Иванов.


Меглена Кунева отрече да има всякакви теории на конспирацията, свързани с реформата. Тя коментира и пенсионната реформа като заяви, че целта на реформаторите е да има справедлива пенсионна реформа в България. Трябва да се чуят и двете страни и нещата ще се избистрят. Няма нищо страшно, всеки е с мнение, което има цел хората да живеят по-спокойно, добави тя. Вчера имаше заседание на ПГ на Реформаторския блок, но решението, което са предложили от РБ е различно от това, което предлагат от ГЕРБ, каза Кунева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и