Свързани новини

16.12.2014 15:35

Рухна митът, че шльокавицата е перфектното питие

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само след броени дни започват започват Коледните и Новогодишни празници. В сезона на голямото пиене най-опасно е убеждението, че нелегалната ракия е безопасна. От 5 до 8 хиляди лева, а при някои случаи и значително повече струва лечението на отровен с алкохол. Смъртността от алкохолна интоксикация при мъжете е 30.1% от всички отравяния, казват специалистите


 


Кризата и високите цени на алкохола принуждават все повече хора да посегнат към нелегалния алкохол. Някои сами го произвеждат тайно в мазетата си при изключително лоши и вредни условия. Истината е, че няма как домашната ракия да е по-качествена от „купешката“. Не вярвате? Ето фактите!


 


Масово нелегалните производители на такива питиета слагат в тях изгнили плодове, стари мухлясали сладка и компоти, което е изключително вредно. Това не само влошава качеството на напитката, но и увеличава двойно количеството на метилов алкохол. Нещо повече – много от пишман ракиджиите варят плодовете с костилките, което е недопустимо и може да причини смърт на консуматорите. При ферментация костилките отделят смъртоносната за човека циановодородна киселина.


 


Неслучайно специалисти казват, че дори най-евтината ракия от винпрома е по-добра, отколкото уж домошарката. Каквото и да ви уверява продавачът, няма как да знаете какво е слагал в ракията, дали я е варил с костилките и какво е качеството. Освен това битува заблуждението, че от всичко може да стане ракия и, че всеки, който е чул от дядо си, чичо си или вуйчо си как става, може да се справи с варенето. Това обаче изобщо не е вярно и докато знаещи и незнаещи псевдоракиджии се тупат в гърдите, технологията за варене крие своите рискове.


 


Дестилацията е поредният дявол, който дебне в производството на алкохол made in home. Тя далеч не бива да ви успокоява, че пиете качествен „еликсир“ – напротив! Заради високите температури, които се развиват в селските казани, в дестилата попадат изключително вредни вещества. Главоболието, причинено от тях, ще е най-малкият ви проблем.


 


 Дотук изброените отрови, които се крият в неправилния подбор на плодовете и варенето, са само капка в морето от смъртоносни опасности в една бутилка такъв алкохол. Не по-малко притеснителни са неясните условия, в които е варена ракията.


Експерти предупреждават, че нелегалните производители не спазват елементарни хигиенни навици, а самоделните казани допринасят за смъртните случаи.


 


 


Да не забравяме и за измамите и триковете, които прилагат нелегалните производители, за да спестят от количеството. Всеки знае, че „първакът“ се използва само за разтриване и е негоден за пиене. За да не хабят материал обаче, някои производители използват и него. Количеството за сметка на качеството – това е техният девиз.


 


Така, вие няма как да знаете какво съдържа крайният коктейл, който е забъркан във вашата бутилка. А по всяка вероятност – и производителят сам не знае…


 


Заради бума на отравяния и нарастване броя смъртни случаи следствие консумация на домашен алкохол, токсиколозите са категорични: Нелегалното производство трябва да спре!


 


„Преди да си купят нелицензиран алкохол, хората трябва да си зададат един важен въпрос: Спестявайки някой лев, бих ли рискувал и живота си?“.


Стомашно-чревни проблеми, загуба на зрението, рак или други заболявания на черния дроб, гърчове, нарушение на дихателните функции са само част от „страничните ефекти“, които домашната ракия може да окаже върху вашето здраве.


 


Най-честите симптоми на метаноловото отравяне са гадене, повръщане и гърчове, но докато пациентът потърси лекарска помощ, може вече да е късно. 18 процента от пациентите в токсикологични клиники са приети следствие на консумация на алкохол от нелицензиран производител. А смъртните случаи… те никак не са рядкост!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.