Свързани новини

16.12.2014 15:28

Спасиха две монети от търг в Швейцария

Видян 5649 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата Вежди Рашидов спря от продажба на търг в Швейцария незаконно изнесени от България ценни антични монети, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Миналата седмица в Министерството на културата постъпи писмо от Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР, в което се съобщава, че е получен сигнал, че в интернет страницата на аукцион, провеждащ се в Швейцария http://www.maison-palombo-geneve.com, са обявени за продажба две антични римски монети – ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна. За монетите имаше получена информация, че са намерени при иманярски разкопки в централна Северна България през 2013 г. Същите са незаконно изнесени през 2014 г. от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности. За извършените незаконни археологически разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и горепосочените монети от България, се води полицейско разследване, изготвена е и молба за правна помощ до компетентната прокуратура в Швейцария.


Аукционът бе насрочен за 13 декември 2014 г., като ауреусът на Юлия Домна бе на позиция 89 в интернет страницата с обявена начална цена 14 893 евро, а ауреусът на Макрин - на позиция 94 в интернет страницата с обявена начална цена 115 836 евро.


Министър Вежди Рашидов незабавно изпрати писмо с искане за сваляне на въпросните монети от продажба, след което посланик Плугчиева отправи нота до компетентните власти в Шейцария за спиране на продажбата на аукциона на античните монети с произход от България. Г-жа Плугчиева уведоми за случая и прокурора на Женева. В отговор на искането аукционът блокира двете монети, независимо, че за едната от тях е имало наддаване и цената й от 115 836 евро е стигнала до 170 хиляди евро. В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети.


Реализирането на акцията по спирането на продажбата стана възможно със съвместните усилия на министъра на културата Вежди Рашидов, на министъра на външните работи Даниел Митов, на посланика на България в Швейцария д-р Меглена Плугчиева, на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, както и на Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР /ГДКП/ - сектор „Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден