Свързани новини

12.12.2014 16:08

България предлага на ЕК да направи газов хъб

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България изпрати официално предложение на Европейската комисия за изграждане на газов хъб на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Предложението беше обсъдено на заседанието на Министерския съвет в сряда, когато министър-председателят Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да изготви официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.


България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов хъб, приемно-предавателна точка на руския газ до гр.Варна, където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др.


В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни. „Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара“, се казва в писмото. Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от Южен поток, както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове Хан Аспарух, Силистар, Терес и др.


Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали. „В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз.“ Идеята за изграждането на газов център е подкрепена със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.


България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави. България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер“ и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.


С писмото е отправена и официална покана за среща-разговор в София с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите на проекта, както и всички други актуални въпроси на енергетиката, преди предстоящото посещение на комисар Шефчович в Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева