Свързани новини

12.12.2014 13:51

Без съд за стрелба по крадец

Видян 1521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни или е проникнал в къщата с насилие, няма да се наказва като престъпление и за него няма да се носи наказателна отговорност. Предложението е записано в проект за нов Наказателен кодекс и е на депутати от Патриотичния фронт, предава дартснюз. Идеята обхваща хората, които притежават законно оръжие и фигурира като чл.14, ал. 3 в новия НК.


Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 50 години. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г. и оттогава до днес е променян над 90 пъти, но само на парче. Текстът, който предвижда да не се наказва стрелбата при самоотбрана, е дълго обсъждан от редица партии и граждански организации.


За него се заговори по-усилено преди години след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец пред кооперацията, в която живее. Оказа се, че поне веднъж годишно пред Темида се изправя човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома му, разказаха юристи пред агенцията ни. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки, е приета през 1997 г., но по-късно е променена.


"Въпросът е много деликатен, вижте какво става в Америка, които са разрешили стрелбата в някои щати - Тексас и Калифорния. Трябва да се обмисли по-сериозно, защото една такава промяна в НК би въоръжила целия български народ", коментира депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Колегата му Методи Андреев, който е и зам.-шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента, е категоричен, че промяната задължително трябва да мине в пленарна зала. "Отдавна трябваше да я приемем, ако не бяха я внесли патриотите, аз щях да го направя", обясни депутатът.


Не на това мнение обаче са от ДПС. Според тях подобно нещо крие доста рискове и е опасно, тъй като ще предизвика агресия у хората. "Това означава, че ще издигнем в култ собствеността, а не личността, което е основен принцип в правото. Против съм, няма да подкрепя промяната", отсече Митхат Метин от движението. От Реформаторския блок пък казаха, че подобна промяна влиза в противоречие и с Конституцията. Срещу нея със сигурност ще скочат и от Българския хелзинкски комитет, както и много неправителствени организации за защита на човека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови