Свързани новини

11.12.2014 15:28

Засилват контрола на паркиращите на места за инвалиди

Видян 1381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кампания за неправомерно паркиране на местата за инвалиди тръгва в столицата по петите на нарушителите. Обект на санкция най-често са роднини на хората, имащи право на преференциално паркиране на означените места, предава нюз.бг.


Проектът "Не увреждай правилата" се изпълнява от фондация "Интелдей" в партньорство с Центъра за независим живот и с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


Проектът е стартирал в края на октомври и ще продължи 1 година. Кампанията е насочена към защитата на правата за преференциално паркиране на хората със затруднено предвижване. Целта е злоупотребяващите да осъзнаят, че нарушават социалното право на хората с увреждания.


Кампанията е насочена към положителна промяна на съзнанието у хората и не се предвиждат санкции, стана ясно от думите на координатора на проекта Катя Благоева. Гражданите, които станат свидетели на такъв тип нарушения, могат да изпращат снимки на страницата на проекта във "Фейсбук".


По данните на ЦГМ почти 14 000 души с увреждания имат издадени талони, които им дават право да паркират на означените места за хора със затруднено предвижване. В столицата има 900 места за паркиране на инвалиди. От тях 250 са индивидуални паркоместа - т.е на тях може да бъде паркиран един-единствен автомобил, чийто регистрационен номер е записан на информационната табела. Те са предназначени за по-активната част от хората със затруднено предвижване.


Организаторите обаче смятат, че те не са достатъчни, точно защото се намират хора, които злоупотребяват и паркират неправомерно. Наредбата предвижда на 50 паркоместа в даден район да има минимум 2 места за инвалиди. Едно такова място може да се ползва максимум за 4 часа, тъй като е предвидено, че за това време човекът може да си свърши спокойно работата и да се върне при колата си.


ЦГМ разполага с 10 паяка, но се стреми да действа максимално експедитивно при постъпване на сигнал.


По-голямата част от нарушителите са роднини на инвалиди. Те обаче няма как да понесат своята отговорност, тъй като ЦГМ проверява единствено данните от синята карта, която се издава на човек със затруднено предвижване. Именно поради това инициаторите на кампанията призовават притежателите да не предоставят картата си на други лица, защото по-този начин лишават себе си от правото си на преференциално паркиране.


При констатиране на неправомерно паркиране върху означените места за инвалиди, автомобилът се вдига с т.нар. "паяци". За "услугата" нарушителят трябва да заплати 60 лв., както и по 2 лв. на час за мястото, където престоява автомобила му.


Отделно от това служител на СДВР съставя акт на нарушителя. Директорът на поделение "Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова не се ангажира с цифра на акта. По думите й, размерът на санкцията зависи от преценката на представителя на СДВР. Дори в автомобила да има поставена карта, ако тя не е изложена така, че да се вижда номерът й и валидността, се счита, че е налице нарушение. Синята карта се слага на предното стъкло на автомобила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Виктория Асенова

Гонзо уволни 1 от Ергенът

Българският футболен съюз освободи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви