Свързани новини

10.12.2014 14:40

АПИ и малките общини ще си делят грижата за пътищата

Видян 1302 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И общините до 100 000 души вече ще чистят снега по републиканските пътища и ще имат ангажимент за ремонта и поддържането им. В момента ангажимент за това има единствено държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, внесени от депутата от ГЕРБ Цветомир Михов, предава днес.бг.


Промяната предвижда общините и Агенция „Пътна инфраструктура“ да се договарят взаимно за дейностите по републиканските пътища, които са в границите на урбанизираните територии.


Пред депутатите Михов обясни, че се запазва основното задължение на АПИ по поддръжката и почистването на пътищата. „Въвежда се само възможност за изключение при договорка между Агенцията и общините“, каза Михов.


Тази възможност е съществувала и преди в закона, но е била отменена в началото на 2014 година, стана ясно по време на дебати. Става дума за райони, които са близо до общините, но са част от републиканската пътна мрежа. Михов обясни, че е практика те да се почистват от АПИ, но без тротоарите или местата за отпадъци. Затова според него трябва общините и Агенцията да се разбират помежду си.


Михов припомни и че според сегашните договори фирмите, които отговарят за почистването, имат право да поддържат пътищата при ниво 3 см на снежна покривка. Няма как обаче кметовете да допуснат това за пътища през територията на общините, по които минават линейки и градски транспорт, смята той. Така се стигало до това да се плаща два пъти - от АПИ и от общините, а това няма да се случва, ако има синхрон между тях.


Той беше контриран от БСП. Бившата кметица на Смолян Дора Янкова обясни, че изменението не променя нищо, и призова Михов да го оттегли. „Чули сте един-двама кметове, те сигурно са значими за ГЕРБ, но тази промяна няма да помогне с нищо. Бъркате, оттеглете го“, каза Янкова. Според нея с измененията общините ще бъдат натоварени финансово, което ще е непосилно за тях.


Мая Манолова пък припомни, че това е връщане на стария режим, при който снегопочистващите фирми са чистили само до входа на определена община и след изхода й, а вътре са “вдигали греблата“. Кой има интерес от това, попита тя. Манолова обясни, че кметовете от общините в избирателния й район са против промяната.


„Това, че в община Кюстендил не е валял сняг, не значи, че в други общини преди месец нямаше метър сняг,“ репликира Михов. Той призова БСП да внесе поправки в закона.


Росица Янкова от АБВ, която беше кмет на Перник, обяви, че очаква промени между първо и второ четене, които да гарантират, че общините ще бъдат обезпечени финансово.


„В България вече всеки разбира от политика, футбол и жени, а вече явно и от почистване на сняг“, коментира Найден Зеленогорски от РБ, който беше няколко мандата кмет на Плевен. Той също изрази надежда, че ще се направят промени, които да гарантират, че общините няма да са потърпевши.


Според Четин Казак от ДПС текстът размива отговорностите и при второто четене трябва да се разграничат отговорностите.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.