Свързани новини

08.12.2014 13:50

Борисов: Ще настояваме в Брюксел Южен поток да се строи

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще настоява във вторник в Брюксел проектът „Южен поток" да се строи. Това съобщи в парламента премиерът Бойко Борисов. Той представи пред депутатите резултатите от проверката на финансовите и икономическите параметри на проекта. Борисов добави, че изпраща Томислав Дончев и Теменужка Петкова на срещата в Брюксел, предава гласове.


"На 9 декември е срещата на еврокомисаря с енергийните министри от шестте държави, които участват по трасето на Южен поток. Ще настояваме при спазване на европейските правила да се строи Южен поток, като се изчистят всичките тези параметри", заяви премиерът Борисов, цитиран от Дарик радио.


„При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране поради първо, невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта и второ, невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта. Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на т. нар. печалби от проекта, които страната ни е загубила. След като има стартирана процедура на Европейската комисия от 2 юни 2014 г. във връзка с избор на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на "Южен поток" на българска територия", подчерта премиерът.


Бойко Борисов заяви, че все още е на мнение, че е хубаво "Южен поток" да мине през България: „Но косвените приходи от проекта ще са много повече от това, което ни се обещава или се говори - да не говорим за тези 400 милиона евро на година печалби, които сме губили, това не отговаря на фактите. Приходите, които биха дошли от изграждането на Южен поток от данъци, такси, от обороти - със сигурност ще са повече, според мен, отколкото приходите от самия транзит", добави премиерът.


Очаквано позицията му предизвика дебати в залата. Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров призова премиера да възложи на министъра на енергетиката да направи анализ какъв ще бъде финансовият резултат при средната статистическа запълняемост на руските тръби. "Вижда се, че при идеални условия България няма значителни, а някакви мижави виртуални печалби. А при средните условия за последните десет години "Южен поток" ще бъде на тежка загуба”, заяви Мартин Димитров.


В отговор бившият енергиен министър Драгомир Стойнев каза: „Ние договорихме 22 г. да се изплаща този заем – 20% да получава БЕХ като печалба, 80% - да връщаш този заем. В крайна сметка, когато не си дал нищо, когато по никакъв начин не товариш българския народ, когато няма дори и корпоративни гаранции, нормално е през първите години да върнеш този заем. Така че нека да се спре веднъж за винаги с тази спекулация. 20% получава БЕХ и това се равнява приблизително на 60 милиона евро. Ако не се напълни тръбата, ако няма достатъчно капацитет, то тогава ние не дължим нищо. Целият риск се носи от руската страна”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще