Свързани новини

08.12.2014 11:28

Изчезнал е основателят на ДАНС Петко Сертов

Видян 1583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три са първоначалните версии за мистериозното изчезване на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, по които работи МВР. Източници на БЛИЦ разкриха, че събраните до момента следи са косвени и засега нито една не накланя в определена насока.


Бившият директор и основател на българското ФБР - ДАНС Петко Сертов се издирва от Столичната полиция, по молба на съпругата му, тъй като от петък е в неизвестност. По нейно настояване Сертов е обявен за общонационално издирване от събота преди обяд, каза вътрешният министър Веселин Вучков и отказа повече информация, заради водените процесуално-следствени действия. Разследващите са разпитали съпругата на Петко Сертов, която е разказала, че в петък той оставил вкъщи мобилните си телефони и след това излязъл навън, без да обяснява къде отива. За последно е видян с автомобил Фолксваген Голф.


Изчезналият бивш шеф на ДАНС бил направил резервация за хотел, споделил негов близък пред полицаите. Той твърди, че е присъствал на разговор на Петко Сертов по мобилния телефон, при който си запазил хотел за уикенда. Не споделил обаче дестинацията, към която ще пътува, но разследващите са скептични за достоверността на сигнала, подаден от приятеля.


Една от версиите, по които работят следователите, е самоубийство. Не е ясно дали бившият шеф на ДАНС е взел личното си оръжие.


Разследващите отклоняват въпросите с намек за втора версия - отвличане. "Помните ли как изчезна Мето Илиенски?", се чу от следователите, пише Блиц. Босът от ВИС Мето Илиенски изчезна през 2003 г. Преди да излезе, също като Сертов, той беше оставил в дома си всички мобилни устройства. Подозренията бяха, че той е бил привикан уж за важна среща, но всъщност са го отвлекли.


Третата версия е свързана с евентуални проблеми от личен характер. Разследващите обаче твърдят, че при подобни случаи т.нар. бегълци се появяват до часове, след като разберат, че са обявени за общодържавно издирване.


 


Сертов беше първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г. Той оглавяваше и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов беше начело на Центъра до март миналата година, когато беше освободен от премиера Бойко Борисов.


Друг интересен факт за него е, че е масон. Сертов е членувал в масонската ложа Братство и чест, писа преди време 168 часа. Шефът на българското ФБР става зидар през 2000 г.  Той е сред масоните с висши степени. Според информационния регистър ДАКСИ името на Петко Сертов фигурира официално в управлението на Сдружение ложа Братство и чест.


Името му нашумя с делото Галерия за подслушване на политици и журналисти. С негово искане е разрешено проследяване, подслушване, филмиране на журналисти и издатели. Поводът е поръчково подадена оперативна информация, че публикациите в съответните медии застрашават националната сигурност. Това става ясно от публикуваните по-късно документи от скандалната разработка Галерия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за