Свързани новини

05.12.2014 16:51

С личен код ще декларираме онлайн доходи, имоти и коли

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От следващата година българите ще могат да декларират доходите си, придобитите имоти и закупени моторни превозни средства по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК), който всеки може да получи от данъчната администрация по местоживеене. Това съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, след като в петък парламентът прие нова порция корекции в данъчните закони заради бюджет 2015.


Тя определи промените като първи стъпки към електронното управление.


Вече за изпращане на декларациите за доходите на физическите лица през интернет няма да е нужен електронен подпис, тъй като с промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се въвежда въприсния ПИК, с който гражданите ще могат да правят справка в данъчната си сметка в НАП, а на следващ етап ще могат и да правят плащания по електронен път, обясни Стоянова.


От думите й обаче стана ясно, че вече облекчението от 5 процента от данъка на физическите лица, което досега се ползваше при плащане на дължимите суми до срока за внасяне на декларациите, вече ще е валидно при електронно подаване на документа.


Важна промяна в Закона за местните данъци и такси е свързана със създаване на възможност всеки гражданин да подава по електронен път декларациите си за местни данъци и такси, свързани с данъка върху превозните средства и данъка върху недвижимите имоти. И при този случай гражданите ще могат да използват ПИК, вместо електронен подпис.


Създаваме една сериозна база данни в Министерството на финансите, която ще събира информация от всички общини и с този ПИК всеки гражданин ще може да провери в базата данни състоянието на данъчната си сметка, обясни Стоянова.


,,За съжаление отложихме за пореден път с една година въвеждането на нова методика за определяне на такса смет", коментира Менда Стоянова. Плащането на таксата смет според изхвърляните отпадъци трябваше да стане факт от 2015 г., но централната и местната власт така и не се разбраха какъв метод за изчисляване на изхвърлената битова смет. По думите на  Стоянова, в срок до 31 март Министерският съвет трябва да разработи методика заедно със сдружението на общините.


Менда Стоянова обясни още, че пред следващата година се запазва акцизната ставка върху тютюневите изделия заради ситуацията на пазара на цигарени изделия. "Ситуацията не е стабилна, има изключително голям процент на сива икономика в сектора и едва след нейното стабилизиране през 2015 г. можем да започнем поетапно увеличаване, защото едно увеличаване на акциза през 2015 г. би довело до допълнително стимулиране на сивия сектор в този пазар", посочи Менда Стоянова.


Достигането на минималните според евроизискванията нива на тютюневия акциз до 90 евро на 1000 къса от 2018 г. ще стане на три стъпки през 2016, 2017 и 2018 г. Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно точно как във времето ще се достигне тази минимална ставка, отбеляза тя.


Депутатът от ГЕРБ припомни, че догодина отпада т.нар. необлагаем праг от 340 лв., който беше въведен от правителството на ГЕРБ за 2014 г. "Той е изключително несправедлив и касаеше изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения", обясни тя.


"Като компенсация въведохме две допълнителни преференции за деца (200 лв.) и деца инвалиди (2000 лв.) като първа стъпка на това как хоризонталната демографска политика следва да намери място във всяка една секторна политика. Получихме обвинения за това, че стъпката малка, но това са възможностите на Бюджет 2015. За мен е важно, че се поставя начало в тази посока", каза още председателят на бюджетната комисия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,