Свързани новини

05.12.2014 14:18

Готови сме с мерки в случай на ебола, увери Москов

Видян 1144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Набелязани са мерки в случай, че заразен с вируса на ебола навлезе в страната по суша, въздух или вода. Има и план как да бъде изолиран такъв пациент, в който освен здравните власти, се включват и още няколко министерства, задейства се и системата за ранно оповестяване, която да сигнализира на други държави за подобен случай у нас. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Петър Москов на питане от депутата Любомир Владимиров относно мерките за сигурност, предприети от Министерство на здравеопазването по отношение опасността от епидемия на ебола.


Москов подробно запозна депутатите с предприетите конкретни мерки, като препусна през тях, сякаш е на състезание. В отговора си, той изброи всички стъпки, предприети във всяка болница, пристанище, летище или граничен пункт на територията на България. Взето е решение съмнителни случаи да се изолират и хоспитализират във ВМА, която разполага с необходимото оборудване, предава нюз.бг.


По думите му на терминал 2 на летище „София" има указания за пътниците на пунктовете за пристигащи. Там има още 24-часово наблюдение, прави се и скрининг на пътниците с термокамери. Има система за комуникация и с международните здравни власти. Предприети са мерки и в бежанските центрове, увери още здравният министър.


При планирането и провеждането на превантивни мерки  по отношение на ебола вирусна инфекция Министерство на здравеопазването следва препоръките на специализираните международни организации като СЗО, Комитета по здравна сигурност на ЕК и Европейския център по контрол и превенция на заболяването в Стокхолм. Извършва се периодична оценка на риска от внос и разпространение на заболяването на територията на ЕС. Съгласно оценката, рискът се определя като относително нисък. По инициатива на МЗ е създадена междуведомствена работна група по проблема, посочи още Петър Москов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със