Свързани новини

05.12.2014 13:08

Административни облекчения за медиците специализанти

Видян 1157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравно министерство е готово с проектни промени в Наредба 34 за това какъв ще е редът, по който младите лекари специализират. От днес предложените текстове ще бъдат качени на сайта на министерството за стартиране на публично обсъждане, въпреки че идеите вече са съгласувани и с Българския лекарски съюз (БЛС), и с Комитета на специализиращите.


Министър Петър Москов лично представи проекта, чиято основна идея е да смъкне всички административни пречки пред желаещите да специализират в България, както и да осигури по-добри условия на работа в България и трудово заплащане, предава нюз.бг.


Основните промени, които са изцяло в полза на младите специализанти, включват това, че за тях отпадат конкурсите, като те ще започват работа директно на трудов договор. Освен това те ще могат да специализират не само в базите на университетските болници, а във всички областни болници в страната, както и в онези, които имат нужната акредитация.


Така занапред младите лекари няма да имат нужда да се местят да живеят в различни градове, където има университетски болници, а ще могат да специализират в родния си град при семействата си или там, където учат.


Вместо да се явяват на конкурси, специализантите ще сключват трудов договор и ще получават редовно заплащане, като ще имат и теоретични курсове. Според Москов така по-старшите лекари ще имат стимула да ги обучават по-качествено, тъй като специализантите няма да са „чуждо тяло" за болницата, а реално ще са част от персонала и ще бъде в интерес на лечебното заведение те да придобият максимално добри умения.


След изтичането на нужния брой години и преминаване на определените модули, специализантите ще се явяват на изпит заедно с лекарите, които са ги обучавали. В този финален етап те ще получат своята специализация.


Министър Москов обяви, че при приемане на наредбата младите лекари в заварено положение, които вече специализират по стария модел, имат тримесечен срок да решат дали искат да продължат по досегашния метод или ще минат по новия. До момента е ясно, че става въпрос за малко над 3000 млади медици.


Според здравния министър и заместника му д-р Ваньо Шарков тази проектонаредба би спряла част от младите да заминават на специализации в чужбина, тъй като цялата административна тежест ще бъде смъкната.


В текстовете остава държавната политика за неатрактивните специалности, които обаче са нужни, поради малко кадри да бъдат обект на държавно финансиране.


Към момента за специалностите Патология и Инфекциозни болести, които не са много желани от младите медици, има голямо търсене и затова държавата осигурява заплащане в размер от 4 минимални работни заплати месечно. Занапред тази сума може би ще се увеличава, допусна Москов, като увери, че в списъка за тези специалности ще влязат и Педиатрията и Неонатологията.


Всяка година на база на докладите на РЗИ-ата за местните нужди от специалисти от райони списъкът за финансираните от държавата специалности ще се обновява.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец