Свързани новини

04.12.2014 16:28

,,Партенка" за безплатен транспорт лъже софиянци

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Невярна и манипулативна е разпространяваната информация от разни сайтове през вчерашния ден за безплатен градски транспорт на Коледа и Нова година. От Центъра за градска мобилност посочиха за 19 минути, че на 24, 25, 26, 27, 28 и 31 декември 2014 година, както и на 1, 2, 3 и 4 януари 2015 година колите на градския транспорт и метрото ще работят по празнични разписания, а освен това традиционно в Новогодишната нощ ще има и осигурено движение на част от градския транспорт, включително и метрото. Пътуването обаче ще е по същия начин, както всеки ден - с билет или с карта.


По традиция в нощта на 8 срещу 9 декември ще има автобуси и по линии 94 и 280, но и там пътуването ще е по същия начин - с пари.


Помолени да коментират инициативата за безплатен градски транспорт от Центъра за градска мобилност посочиха, че тя не е икономически обоснована. В момента за всеки уикенд пътуването на градския транспорт струва 1,150 млн. лв. или приблизително 60 милиона лева на година. В тази сума влизат експлоатационните разходи за всяко превозно средство, като освен тях е включено и възнаграждението на водача му, което е част от месечната му заплата. Средства за покриването на тези разходи се осигуряват от плащането на пътуването от гражданите. Безплатното пътуване означава, че от някъде трябва да се осигурят тези пари, посочиха още от ЦГМ.


Предложението за безплатно пътуване се основава на Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община /2012 - 2020/. Проверката в публичния документ сочи, че там единствените мерки, които се препоръчват са свързани с намаляване на емисиите вредни газове от превозните средства на градския транспорт и насърчаване на пътуванията с обществен транспорт.


С покупката на новите превозни средства по различни оперативни програми ефекта от намаляването на вредните газове и повишаването на енергийната ефективност е осезаем. Новите автобуси пестят 18 000 тона вредни газове годишно, метрото пък намалява със 79 000 тона на година вредните емисии. Освен това новите метровлакове харчат с една четвърт по-малко ток от по-старите влакове в метрото. Новите тролейбуси и трамваи пък спестяват 15 процента от тока, който ползват останалите им "събратя" .


От Центъра за градска мобилност съобщиха още, че мерките по насърчаване ползването на обществения транспорт включват и разширяването на обхвата на тези, които паркират без пари в подземните паркинги на метрото, което беше направено миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден