Свързани новини

04.12.2014 10:30

ДКЕВР сваля цената на ток от производител

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) въвежда горен праг за цените на тока от производители - 202 лева на мвтч. Това става ясно от проект за решение на ведомството, в сградата на което днес ще се проведе обществено обсъждане за определяне на пределна цена за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия. Това е близо 8,5 пъти пъти по-ниско от най-високите стойности сега.


В момента държавната Национална електрическа компания (НЕК) например плаща до над 1700 лева за мвтч на някои централи, когато в системата възникне недостиг от електроенергия, съобщи Труд. От средата на лятото такъв недостиг започна неочаквано да се появява нощем според данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Заради това от ДКЕВР се заканиха да преразгледат цените.


Новият праг от 202 лв./мвтч е изчислен на базата на най-високата цена, която се плаща за балансиране на системата.


ДКЕВР въвежда още два прага - за продажба на ток в случай на излишък на пазара и с участието на помпени централи като ПАВЕЦ „Чаира". В този случай цената е 30 лева/мгвтч. До тази година балансирането на енергийната система беше включено в цените на самия ток. В момента то се плаща като отделна добавка от всички битови клиенти и всеки месец е с различна стойност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.