Свързани новини

03.12.2014 10:40

Борисов: Губим и 100 млн. от транзит на газ към Турция

Видян 1079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа от парламента, за да бъде спасен "Южен поток" от българска страна. След 24 часа мълчание по актуалната тема за държавата, министър-председателят дойде в Народното събрание да докладва пред депутатите за изявлението на руския президент Владимир Путин във връзка с "Южен поток" и участието на България в него. Борисов подчерта, че ако печалбите от проекта са 400 млн. евро годишно, това би било изгодно за България и тя би могла да инвестира половината от сумата - 1.5 млрд. евро и след 3 г. да започне да си ги връща, предава гласове.


Ако е такава печалбата, проектът става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден", призова Борисов. Той изтъкна, че както всички, и той е научил за спирането на проекта от страна на русия от медиите. "Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България", опонира Борисов на руския държавен глава.

Същевременно подчерта, че ще настоява в Брюксел да узнае, дали Гърция би пуснала руски газ на своя територия през Турция, какъвто е новият план на Путин за газопровода.

"Не приемам това за диверсификация и ще питам в Европейската комисия как гърците биха пуснали  същия този газ", подчерта Борисов. Напомни също, че с пускането на "Южен поток" България губи количествата, които сега се доставят през Украйна и освен това по 100 млн. евро годишно от транзита за Турция.

На няколко пъти в изказването си премиерът изтъкна, че решението за спиране на строителството е взето от кабинета "Орешарски", излъчен от БСП и ДПС и с подкрепата на "Атака" и "това е безспорен факт".

Пред депутатите Борисов заяви, че утре му предстоят обяд с председателя на Европейската Жан-Клод Юнкер, както и среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц. "Затова искам българският парламент да излезе с декларация, която да представя на партньорите ни", каза премиерът, цитиран от "Дневник".

Борисов каза още, че никой не му е дал договорите за "Южен поток" и не е запознат с тях. Като премиер той не разполага  и с разчети колко ще струва на България участието в проекта, каква ще е печалбата и кога ще започне да се получава.

„Южен поток” мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”, обяви Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще