Свързани новини

03.12.2014 12:10

Режат 8 болници от договор с касата

Видян 1141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осем болници може да останат без договор със здравната каса догодина. Причината са рестриктивните промени, с които властта се опитва да ограничи неконтролирания ръст на разходите за здравеопазване. На 2,77 млрд. лв. възлизаха разходите на касата за 2013 г., през тази харчовете й бяха планирани за 2,8 млрд. лв., но реално ще стигнат над 3,2 млрд. лв. Затова догодина бюджетът на касата се предлага да е над 3 млрд. лв. От касата предложиха да е 3,15 млрд. лв., но по искане на здравния министър Петър Москов той е орязан с 80 млн. лв. Най-голямо перо в разходите се пада на клиниките - за 2014-а те ще глътнат 2,6 млрд. лв. За да ограничат тези харчове, в проектобюджета на НЗОК се предлага фондът да не сключва договор с болници, които ще получат разрешение за дейност през 2015 г. Ако промените се приемат, с тези лечебни заведения касата ще може да работи от 2016 г., пише "Стандарт".


Общо осем са болниците, които чакат на опашка в здравно министерство за разрешение за дейност две седмици преди края на годината. Това сочи справка от ведомството за в. "Стандарт". Две от тях са многопрофилни, 3 са специализирани, една е за рехабилитация и последните две са диализни центрове. Въпреки рестрикциите обаче други осем нови болници ще сключат договор с НЗОК от догодина, ако пожелаят. Те вече получиха разрешение за дейност през тази година. Както вече "Стандарт" писа, това са една многопрофилна болница, три специализирани, три за рехабилитация и една диализна. Някои от тях като диализния център успяха да сключат договор с НЗОК дори още тази година.


348 е броят на клиниките с последните осем, които отвориха врати тази година. От тях 107 са частни. Договор с касата за 2014 г. по клинични пътеки имат 347 лечебни заведения, сред които са не само болници, но и медицински центрове. Още 104 имат договор по клинични процедури, тяхната дейност основно е за онкология и диализа. За 2012 г. клиниките с договор по пътеки са били 336, а по процедури - 90.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на