Свързани новини

01.12.2014 14:04

В пенсия ще се излиза и без да се напуска работа

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 януари в пенсия ще се излиза, без да е необходимо да се напуска работа. Хората, навършили необходимите, стаж и възраст, ще може да получават пенсия, без да се налага да прекъсват осигуряването си макар и за един ден, както е в момента, предава крос. Това е единственото облекчение, което се предвижда за бъдещите пенсионери в проекта на бюджета за 2015 г. на Държавното обществено осигуряване. Късно снощи проектите на републиканския бюджет и този на ДОО трябваше да бъдат обсъдени в националния съвет за тристранно сътрудничество.


Възрастта и стажът ще се увеличат с по четири месеца, което означава, че през 2015 г. жените от трета категория ще се пенсионират на 61 години, с 35 години стаж, а мъжете - на 64 години, с 38 години стаж. Условията за пенсиониране на работещите тежък труд се замразяват, което ще струва на ДОО 21,3 млн. лв. повече. Така през 2015 г. НОИ ще продължи да плаща ранните им пенсии. Отлага се с една година и нарастването на възрастта за работещите първа и втора категория труд с по шест месеца, което означава, че разликата във възрастта за пенсиониране на категорийните работници с хората от най-масовата категория ще продължи да се задълбочава. С промените увеличаването на възрастта с по 6 месеца би трябвало да започне от началото на 2017 г., като крайната цел е първа категория да се пенсионират осем години по-рано от трета, а втора - три години по-рано. Военните и полицаите ще продължат да се пенсионират без възраст, само с 27 години стаж, от които 2/3 действителен.


Управляващите опитват да ограничат инвалидните пенсии, като за отпускането им вече ще се иска минимален реален стаж. И сега има изискване за минимален стаж за даване на инвалидна пенсия, но не е задължително той да е реален. Социалната пенсия за инвалидност, която се дава на пенсионерите с намалена работоспособност, се отменя.


В кодекса за социално осигуряване ще се запише изрично, че ако поради дефлация процентът в швейцарското правило се окаже отрицателен, пенсиите не се осъвременяват, т.е. няма да се стига до намалението им. НОИ са изчислили, че ако и догодина не се вземе предвид дефлацията и пенсиите се индексират с 2,6%, ще са нужни с 29 млн. лв. повече, отколкото при по-ниския процент за осъвременяване, където ще са нужни 123 млн. лева. Догодина пенсиите ще се осъвременят по Швейцарското правило с 1,9% от 1 юли. От същата дата минималната пенсия ще се увеличи от 154,50 на 157,44 лв., а социалната пенсия за старост ще се повиши от 113 на 115,15 лева. Средният размер на пенсията догодина ще стигне 319,99, при 308,53 лв. за т.г.


Социалните осигуровки няма да се увеличават през 2015 година. Минималните осигурителни прагове за 43 икономически дейности (от общо 85) се увеличават служебно с 4%, тъй като в тях не е постигната договорка между синдикатите и работодателите. Това ще донесе 33,4 млн. лв. повече приходи в НОИ. Най-ниският минимален осигурителен доход остава 340 лв., колкото ще е минималната заплата. За самоосигуряващите се също няма да има промяна - минимумът остава между 420 и 550 лв. според професията. За земеделските производители и тютюнопроизводителите обаче осигурителният праг се вдига значително - от 240 лв. на 420 лв. от 1 януари 2015 година.


Максималният осигурителен доход се увеличава с 200 лв. на 2600 лева. Таванът на пенсиите се вдига на 910 лв., но чак от 1 юли, което ще струва над 18 млн. лв. повече за НОИ. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 7,20 лв.


Замразяват се всички социални плащания и обезщетения, които НОИ изплаща. От институцията изрично са подчертали, че министерството на финансите е автор на предложението обезщетението за бременност и раждане да се изчислява вече върху 24 месеца назад вместо върху 18, както е в момента. Запазва се изплащането на болничните по досегашния ред, тоест първите три дни се плащат от работодателите в размер на 70% от заплатата.


Бюджетът на ДОО за 2015 г. е планиран в размер на 9 638 500 000 лв. От тази сума държавата ще внесе малко над 5 млрд. лева. Дефицитът е в размер на 2,007 млрд. лв., а остатъкът са разходите на държавата, като осигурител. Разходите за пенсиите през 2015 г. за първи път ще минат 10% от БВП. Само за пенсии са планирани 8,349 млрд. лв., което вече е 10,1% от БВП - с 0,2% повече от т.г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични