Свързани новини

30.11.2014 16:11

България губи 4,3 млрд. лв. в земеделието, но Насо Мафията се завръща

Видян 6470 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По случай загубата на 4,3 млрд. лева за земеделие ръководството на ресорния фонд организира дружеска разпивка този уикенд и то не къде да е, а в хотел на Мултигруп в Боровец. Ще празнуват шефът Румен Порожанов и тримата му заместници – спомен от правителството на Орешарски.

Единият от тях е Насо Мафията. Става дума за брата на изпадналата от този парламент червена депутатка Ваня Добрева, който при Орешарски беше парламентарен секретар на земеделския министър Димитър Греков, наричан на галено Митьо Бубата. Основната заслуга на този феноменален тандем беше липсата на капацитет да се създаде сертифициращ орган. Заради това България ще изгуби 2 млрд. лв. Те вече са минали като директни плащания, но понеже не са ОК от контролния орган, сега ЕС ще ни ги прихване от бъдещите плащания. Сметката ще я плати хазната – сиреч всеки български данъкоплатец. Хазната значи бюджетът, а в бюджета за идната година такива пари май не са предвидени. Да напомняме ли, че той беше правен от Румен Порожанов, новия стар шеф на Държавен фонд Земеделие като финансов министър в кабинета, назначен за служебен от президента Плевнелиев, и сега просто се довършва от Влади Горанов. 

Насо Мафията беше за 20-ина дни това лято на същия пост – изпълнителен директор на ДФЗ по линия на произхода си от кръга на агроолигарха Ивайло Тодоров, чиято мъжка секретарка ценният кадър е бил преди да застъпи на вахта в министерството на земеделието.

Неговата наследница на поста и предшественичка на Порожанов – Лозана Василева, също ще бъде вице на новия стар бос на фонда. Несменяема заместничка от кабинета на Орешарски през този на Близнашки и до сегашното правителство се оказва Атидже Алиева от ДПС, която нашумя с пускането на проекти на частната фирма на Димитър Греков – Греком, докато той беше министър.

Техният началник Порожанов също има бая проблеми. Брюксел още чака отговор по опорочените процедури през 2011-12 година със средствата за селските общини – общо 800 млн. лева. Като се прибавят към 2-та милиарда, които споменахме, а заедно с тях се изчислят и другите проблемни пари в ресора, ударът по нацията е общо за 4,3 млрд. лв.

Напомняме, че Порожанов забърка най-големия скандал със служебния кабинет, а именно наличието на конфликт на интереси между него като финансов министър, земеделския министър, наложен от него Васил Грудев и общата им консултантска организация „по случайност” даваща съвети по еврофондовете. На 14 август 19 минути писа: „Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският Васил Грудев и шефът на кабинета на втория Иван Капитанов имат общо сдружение. При това не обикновено НПО, а такова за усвояване на еврофондове. Което на всичко отгоре е и действащо, това пък е нарушение на закона след заемането на държавните им постове. На 26 февруари тази година троицата основава „Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Каква е целта е ясно да се разбере. Интересно е да се знае, че по време на дейността на центъра Порожанов е в борда на Българската банка за развитие към правителството. Тя пък съдейства активно на фирми и институции за усвояване на еврофондове. Добре звучи държавен банкер да има частна консултантска организация, пряко свързана с работата му на защитник на обществения интерес, нали?! Напомняме, че дясна ръка по време на управлението на Порожанов във фонд Земеделие беше сегашният му колега в кабинета Грудев”. Говори се, че в момента двамата бивши служебни министри не били в най-прекрасни отношения, но пък общото им сдружение остава.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец