Свързани новини

28.11.2014 14:27

Бизнес климатът се подобрява за първи път от 5 месеца

Видян 1079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнес климатът у нас се подобрява през ноември за първи път от пет месеца. Главна заслуга за това има подобреното състояние на строителните компании, както и приближаващите коледни и новогодишни празници, които засилват оптимистичните очаквания на търговците на дребно и на фирмите от сферата на услугите за повече клиенти. Общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предишния месец, не се очаква увеличение на цените, съобщи НСИ.


Показателят за търговията на дребно нараства със 7.5 пункта спрямо октомври заради подобрените оценки на търговците за сегашното състояние на фирмите им и очакванията за повече продажби с наближаването на празниците. Затова те планират и повече поръчки към доставчиците през следващите три месеца.


Бизнесклиматът в строителството се подобрява с 2 пункта спрямо октомври, заради положителните оценки, които предприемачите дават за сегашното състояние на компаниите си. Те обаче не очакват строителната активност да се запази с приближаването на зимата, увеличава се и броят на клиентите им със забавяне на плащанията. Основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.


Спадът в промишлеността е с 1.9 пункта заради песимистичните прогнози за развитието на индустриалните компании през следващите шест месеца и намаляващите поръчки. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.


Бизнесклиматът в сектора на услугите се влошава с 2.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им са, че търсенето на услуги ще нараства, а цените ще се запазят на сегашните нива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще